Absence makes the heart grow fonder 

afstand

Vrij vertaald betekent het zoveel als: als je elkaar niet ziet, ga je elkaar steeds aardiger vinden, een beetje afstand wakkert de liefde aan. 

En daar zit absoluut een kern van waarheid in. Wanneer je elkaar niet ziet, is dat bar ongezellig, maar je ziet ook die vervelende kleine dingen niet, die zo enorm op je zenuwen kunnen gaan werken. Neuspeuteren. Stopwoordjes. Zelfde flauwe grap voor de duizendste keer. Minstens een keer per week pasta eten. Van die dingen. 

Je onthoudt alleen maar de spetterende seks, de lachbuien, die mooie ogen waar je zo heerlijk in kan verdrinken, die warme vertrouwde arm om je heen.

De Romeinen hadden verstand van afstand 

De eerste die deze wijze woorden uitte, of ik moet eigenlijk zeggen op schrift stelde (wie weet was het al veel eerder een bekend spreekwoord, in die tijd werd er niet zo heel veel schriftelijk vast gelegd) was Sextus Aurelius Propertius, een Romeinse dichter uit 15VC. 

Nou hadden ze in die tijden verstand van afstanden en lang wegblijven. Die Romeinen marcheerden heel wat af door Europa. Dat deden ze met een vaartje van maximaal 40 km per dag. Wat een enorme vaart is, wanneer je bedenkt dat ze het lopend deden met volle bepaking. 

Maar goed, wat ik wil zeggen, die Romeinen waren nogal eens een tijdje van huis. 
En nu vraag ik me af: bedachten ze dat afstand de liefde zou verstevigen, om zichzelf moed in te spreken? “Ze gaat me enorm missen en zal dus helemaal blij zijn als ik weer thuiskom” is tenslotte een veel positievere gedachte dan “als ze maar niet met de buurman in bed duikt” 

Zelfstandige vrouwen

Romeinse vrouwen waren reuze zelfstandig en genoten veel persoonlijke vrijheid. Dus die mannen hadden wel aanleiding om zich zorgen te maken. Ze waren bepaald niet in de positie van de Middeleeuwse ridder, die pas op Kruistocht ging, als hij zijn vrouw de kuisheidsgordel had omgedaan… 

Maar, wakkert afstand nu de liefde aan of niet? 
Ach, als die afstand niet te lang duurt, best wel.

Lees ook eens: de witte bolletjes eter
 Bron scientas 

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)