Ken jij een Imby?

imby

imby? Daar heb ik nog nooit van gehoord hoor ik u denken. Nou daar hoeft u zich niet voor te schamen hoor, want ik heb het net zelf bedacht.

Nimby, dat kent u waarschijnlijk wel: not in my back yard! Of te wel zolang het maar niet in mijn achtertuin is.

Iemand die voor windmolens is, zolang ze niet in zijn achtertuin worden geplaatst, of iemand die vindt dat je Syrische vluchtelingen met open armen moet opvangen, zolang ze maar niet naast hem komen wonen.

Nimby’s zijn een beetje hypocriet! Keurige mensen hoor met politiek correcte meningen, zolang ze zelf maar geen hinder ondervinden van hun eigen opvattingen.

Aan de andere kant kan ik nu wel hoog van de toren gaan blazen dat nimby’s hypocriet zijn, maar is iedereen niet weleens een beetje hypocriet. Ik eet nog altijd graag een lekker stuk vlees, zolang ik het beest maar niet gekend heb bijvoorbeeld. Zo hypocriet als het maar zijn kan en daar ben ik mij terdege van bewust, niet dat dat het ineens veel fraaier maakt hoor.

de imby en de nimby

Genoeg over nimby’s, dit stukje gaat tenslotte over het door mijzelf verzonnen imby: in my back yard!
Dus juist wel in eigen achtertuin. Imby’s zijn eigenlijk het tegenovergestelde van nimby’s.

Iemand die een pesthekel heeft aan Marokkanen, behalve zijn buurman, want dat is zo’n aardige man en die kan heel lekker couscous maken. Of iemand die homo’s maar onnatuurlijk en eng vindt, behalve zijn neefje, want die jongen kan daar tenslotte ook niks aan doen.

Zijn imby’s dan ook een beetje hypocriet? Misschien wel, maar dat is niet zo belangrijk. Mensen hebben nou eenmaal vooroordelen en die zijn veel makkelijker uit te spreken als het om een anonieme bijna abstracte groep gaat, dan wanneer het om mensen gaat. Mensen, die ze kennen, die ze aardig vinden, die mogen best een beetje anders zijn…

like Like
Ha Ha
1
11 antwoorden
 1. Manon
  Manon zegt:

  Ze kunnen alles wel een naam geven tegenwoordig, maar de mens is hoe de mens is. Beetje hypocriet, beetje egoïstisch, beetje eerlijk, beetje zorgzaam.. zolang het maar in balans is en blijft zijn wij mensen best oke ;-)

  Beantwoorden
 2. Bryan Blaes
  Bryan Blaes zegt:

  Ja iedereen heeft wel eens een vooroordeel klaar. Alleen is het soms slimmer omdat vooroordeel voor jezelf te houden en niet met iedereen te delen. Een vooroordeel kan nu eenmaal fout zijn.

  Beantwoorden
 3. Alexandra
  Alexandra zegt:

  Ja vooroordelen, ik denk dat we er allemaal in meer of mindere mate last van hebben. Ik vroeger minder dan nu. Mijn oordeel is gekleurd door nare ervaringen, die bevestigden wat ik niet wilde geloven. Nu, probeer ik het per persoon te bekijken. Dus kom maar op leuke mensen….

  Beantwoorden
 4. Wanda
  Wanda zegt:

  Leuk bedacht! En ja, voor beiden valt wel wat te zeggen en hoort ook een stukje hypocritische insteek bij. Dat hou je gewoon altijd wel, vrees ik.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)