Je moet er niet aan denken, maar je kan het beter wel doen…

uitvaart

Je moet er niet aan denken, maar je kan het beter wel doen…

De laatste tijd heb ik meer begrafenissen en crematies bezocht dan me lief was.
Nou ja, je gaat er nooit voor je plezier heen, maar de ene keer kan je meer vrede met de gang van zaken hebben dan de andere.

Wat het geval ook is, het is fijn als de uitvaart gewoon goed geregeld is. Dat klink wellicht oneerbiedig, maar het is wel zo.
Ooit was ik bij de begrafenis van een vriendin van mij, die zo ernstig ziek was, dat ze voor euthanasie had gekozen.

Vreemde uitvaart

Het was de vreemdste uitvaart die ik ooit had meegemaakt. Haar zuster leidde de dienst, maar was zo emotioneel, dat ze zichzelf voortdurend moest onderbreken, er was geen kopje koffie voor of na de uitvaart en het regende de hele dag al pijpenstelen. Nu kon niemand aan het laatste wat doen, maar dat daardoor het graf onbereikbaar werd, dat was te voorzien geweest.

In mijn hart verdacht ik de familie ervan geen geld te willen uitgeven aan de plechtigheid. Dat mijn vriendin L niet verzekerd was, dat weet ik wel zeker: ernstig ziek zijn, is duur genoeg. Dat zij geen geld had, was duidelijk ook al deed ze bij leven haar best dat te verhullen. Tussen haar en haar ouders was een hoop verdriet en pijn… Het leken mij geen mensen die extra kosten op zich zouden nemen.

En zo kreeg mijn lieve dappere vriendin een merkwaardige uitvaart…

Wat kost een crematie? Of een uitvaart? Het kan een hele dure aangelegenheid zijn. Dat hoeft natuurlijk niet, want in het geval van mijn vriendin L hadden ze toch gewoon zelf voor thermoskannen koffie en plakjes cake kunnen zorgen? Er waren hooguit 50 man… Als ik het had geweten had ik het zelf wel verzorgd.

Soms is het verstandig eens na te denken over je uitvaart. Ook al is het geen vrolijk onderwerp.

Lees ook Hoe lang moet je je administratie bewaren?

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)