Je bent niet alleen op deze wereld.

alleen op de wereld

Op mijn andere blog schreef ik een stukje over een moeder die schouderophalend 400 euro neerlegde om met haar 4 kinderen een dag eerder op vakantie te kunnen gaan.
Zulke zaken ergeren mij. Het verwijt van de officier van justitie:  “Als ouders zelf bepalen wanneer hun kind naar school komt, is de leerplicht niet te handhaven”, was me uit het hart gegrepen.

Ik schreef dus een ietwat pissig stukje over ouders die niet begrijpen dat algemeen belang ( de leerplichtwet ) gaat boven persoonlijk belang ( een langere vakantie )

En toen ging ik nadenken…

“Waarom”, dacht ik, toen het stukje was geschreven en de koffie ingeschonken, “maakt dit me nu zo boos?”
Ineens hoorde ik mijn vader zeggen: “je bent niet alleen op deze wereld”
Mijn ouders waren niet van de kerk en niet van de dogma’s. ik  ben ruimdenkend ben opgevoed. Ruimdenkend, maar niet vrijblijvend.

Je bent niet alleen op deze wereld, betekent zoveel als: je hebt rekening te houden met de mensen om je heen. Je dient je te realiseren, dat jouw gedrag invloed heeft op het gedrag van anderen.
Stel dat iedere weggebruiker, deze stelregel in zijn/haar hoofd heeft. En die leidinggevend laat zijn bij zijn haar gedrag ? Het aantal ongelukken zou minimaliseren. Er zouden alleen nog maar ongelukken gebeuren die te wijten zijn aan technische mankementen.

Neem die verschrikkelijke zwarte pieten discussie. Die zou verstommen. Mensen zouden zich ( al dan niet met het schaamrood op de kaken ) realiseren, dat ze niet alleen op deze wereld zijn. Er zijn meer mensen en die denken anders, dat mag net zo goed.

Zouden we niet, zonder dogma’s en zonder kerk elke dag tegen onszelf moeten zeggen: Ik ben niet alleen op deze wereld, ik hou rekening met anderen, en zij houden rekening met mij….

Of ben ik nu teveel in kerstsferen?

lees ook : Over protocollen gesproken

like Like
4 antwoorden
 1. anneke de jong
  anneke de jong zegt:

  jouw column, vooral het eerste stuk, laat ook zien dat rijke mensen de wet naar hun hand denken te kunnen zetten. Maar de hoofdboodschap is maar al te waar. We zijn niet alleen! Daar hoef je alleen maar voor om je heen te kijken. Samen is ook veel leuker. Toch?!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)