Over Protocollen gesproken. Door Irene_de_Vreede

protocollen

Protocollen…

Steeds vaker hoor je: “dat is nou eenmaal het protocol!”

Het wordt altijd gebruikt als iemand iets stoms doet of laat en er met een dooddoener vanaf wil zijn. Je hoort het vooral in overheidsorganisaties of voormalige overheidsorganisaties zoals het onderwijs en de zorg. In het bedrijfsleven hoor je het veel minder vaak; waarschijnlijk omdat daar resultaat gerichter wordt gewerkt.

Protocollen zijn super handig, want dan hoeft niemand na te denken, alleen slaafs het protocol te volgen. Ik ben een beetje allergisch voor protocollen. Ik geef toe, ik heb ook een beetje een probleem met het erkennen van autoriteit. Zelf nadenken staat bij mij hoog in het vaandel en dat staat haaks op de protocolcultuur.

Het nut van regels

Ik begrijp best wel dat het nuttig is om regels te hebben, zonder enige vorm van regels wordt het een chaos. En daar wordt ook niemand beter van. Als je echter alle handelingen in regels probeert vast te leggen, wordt het ook een puinhoop. Omdat niemand meer in staat is om een redelijke beslissing te nemen, zonder het protocol te schenden.

Zeker als het om mensen gaat vind ik het onverantwoord om de handelingen in een protocol vast te leggen, want dan krijg je in het gunstigste geval een gemiddelde aanpak, die voor de meeste mensen niet gaat werken. Zeker in dit soort gevallen moet je in individuele gevallen af kunnen wijken van de standaardregel, omdat ieder mens nu eenmaal anders is en misschien wel een andere aanpak nodig heeft om tot een goed resultaat te komen.

Maar ja, dat is nou eenmaal het protocol!

Eigenlijk zou iedereen die, die zin in de mond durft te nemen verplicht moeten worden om Der Prozess van Kafka te lezen.

Tegen iedereen die zegt: “Dat is nou eenmaal het protocol!”, zou ik willen zeggen: “Denk eens na, of je in een wereld wilt leven, waarin iedereen slaafs protocollen volgt en niemand meer nadenkt!”

Ik denk dat uiteindelijk niemand in zo’n wereld wil leven, de wereld van Brave new world (Aldous Huxley) of 1984 (George Orwell).

Laten we afspreken dat we tegen iedereen die over protocollen begint zeggen:

“Denk toch eens even na joh!”

lees ook: over droom en daad en wat daar allemaal tussen zit

like Like
16 antwoorden
 1. Frederique
  Frederique zegt:

  Voor veel instanties zijn mensen niet meer dan een nummertje, en als de situatie niet in een vakje past dan weten ze het gewoon niet meer. Dan houden ze vast aan regels en protocollen. Menselijkheid is dan ver te zoeken helaas.

  Beantwoorden
 2. Fromcouchgirltofitnessgirl
  Fromcouchgirltofitnessgirl zegt:

  Protocollen kunnen fijn werken als ze ook nog eens up to date worden gehouden sommige protocollen in de apotheek zijn zo ouderwets haha

  Beantwoorden
 3. Bryan
  Bryan zegt:

  Super geschreven en helemaal waar! De wereld zit vol van protocollen die belachelijk zijn. Anders doen is zeker niet slecht! Ben fan van jouw manier van schrijven!

  Beantwoorden
 4. Armande.net
  Armande.net zegt:

  De meeste mensen vinden dat wel makkelijk. Over het algemeen vind ik Nederlanders best lekker eigengereid. Ik woon in Duitsland en daar zijn ze dus echt meer van de protocollen…

  Beantwoorden
 5. Rinette
  Rinette zegt:

  Er zijjn erg veel regels tegenwoordig. We zouden wat meer vertouwen in elkaar moeten hebben. Ik denk dta mensen dan beter en fijner gaan werken.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)