fbpx
Vrouw en geluk

Over Protocollen gesproken. Door Irene_de_Vreede

protocollen
Felice
Geschreven door Felice

Protocollen…

Steeds vaker hoor je: “dat is nou eenmaal het protocol!”

Het wordt altijd gebruikt als iemand iets stoms doet of laat en er met een dooddoener vanaf wil zijn. Je hoort het vooral in overheidsorganisaties of voormalige overheidsorganisaties zoals het onderwijs en de zorg. In het bedrijfsleven hoor je het veel minder vaak; waarschijnlijk omdat daar resultaat gerichter wordt gewerkt.

Protocollen zijn super handig, want dan hoeft niemand na te denken, alleen slaafs het protocol te volgen. Ik ben een beetje allergisch voor protocollen. Ik geef toe, ik heb ook een beetje een probleem met het erkennen van autoriteit. Zelf nadenken staat bij mij hoog in het vaandel en dat staat haaks op de protocolcultuur.

Het nut van regels

Ik begrijp best wel dat het nuttig is om regels te hebben, zonder enige vorm van regels wordt het een chaos. En daar wordt ook niemand beter van. Als je echter alle handelingen in regels probeert vast te leggen, wordt het ook een puinhoop. Omdat niemand meer in staat is om een redelijke beslissing te nemen, zonder het protocol te schenden.

Zeker als het om mensen gaat vind ik het onverantwoord om de handelingen in een protocol vast te leggen, want dan krijg je in het gunstigste geval een gemiddelde aanpak, die voor de meeste mensen niet gaat werken. Zeker in dit soort gevallen moet je in individuele gevallen af kunnen wijken van de standaardregel, omdat ieder mens nu eenmaal anders is en misschien wel een andere aanpak nodig heeft om tot een goed resultaat te komen.

Maar ja, dat is nou eenmaal het protocol!

Eigenlijk zou iedereen die, die zin in de mond durft te nemen verplicht moeten worden om Der Prozess van Kafka te lezen.

Tegen iedereen die zegt: “Dat is nou eenmaal het protocol!”, zou ik willen zeggen: “Denk eens na, of je in een wereld wilt leven, waarin iedereen slaafs protocollen volgt en niemand meer nadenkt!”

Ik denk dat uiteindelijk niemand in zo’n wereld wil leven, de wereld van Brave new world (Aldous Huxley) of 1984 (George Orwell).

Laten we afspreken dat we tegen iedereen die over protocollen begint zeggen:

“Denk toch eens even na joh!”

 

lees ook: over droom en daad en wat daar allemaal tussen zit

 

Like

Over de auteur

Felice

Felice

16 reacties

Geef een reactie