Mijn vaste lasten zijn te hoog, wat nu?

vaste lasten

Vaste lasten, denk je daar wel eens over na?

Maak je vaak mee dat je aan het einde van je geld nog een stukje maand over hebt?
Ofwel, ben jij vaak door je geld heen voordat je salaris of uitkering weer op je rekening gestort wordt?

Dan zijn de uitgaven waarschijnlijk hoger dan de inkomsten. Om de inkomsten en uitgaven in balans te brengen, moet je ervoor zorgen dat of de inkomsten omhoog gaan. Of de uitgaven omlaag of beiden.

Inkomsten

[*]
Salaris, inkomsten uit je eigen bedrijf, uitkering(en)

[*]
Toeslagen via de belastingdienst

[*]
Kinderbijslag

[*]
Voorlopige teruggave inkomstenbelasting

Uitgaven

[*]
Vaste uitgaven

Ook wel vaste lasten genoemd, zijn alle kosten die je hebt vanuit een contractuele verplichting; denk bijvoorbeeld aan de huur of hypotheek

[*]
Noodzakelijke variabele uitgaven, zoals de boodschappen, kleding

[*]
Niet-noodzakelijke variabele uitgaven, zoals tijdschriften, uit eten gaan

Overzicht maken

Om inzicht te krijgen in je inkomsten en uitgavenpatroon print je een overzicht uit van je bankafschrijvingen van drie maanden. Vervolgens ga je alle inkomsten en uitgaven noteren op papier of in een Excelsheet.
Je kunt met deze gegevens de gemiddelde inkomsten en uitgaven voor elke categorie per maand berekenen. Maak daarvan een maandoverzicht. Je weet dan hoeveel geld je per maand te kort komt.

Overzicht beoordelen

Het is in de meeste gevallen gemakkelijker om te besparen op de uitgaven dan op het verhogen van de inkomsten. Loop daarom je alle uitgavenposten in het overzicht door

1. Niet-noodzakelijke variabele uitgaven, daar kun je direct op besparen.

2. Noodzakelijke variabele uitgaven.
Misschien geef je gemakkelijk geld uit aan kleding terwijl je nog genoeg in de kast hebt liggen. Of pak je bij de supermarkt uit gewoonte de A-merken. Terwijl het huismerk of budgetmerk misschien ook voldoet aan je wensen. Door deze producten een keer te proberen, kun je op termijn geld besparen.

3. Vaste lasten. Als je ondanks mogelijke besparingen op de variabele uitgaven nog steeds geld te kort komt. Moeten de vaste lasten bekeken worden. Begin dan met het beoordelen van de abonnementen voor tijdschriften, sportschool e.d. Als je  hier geen gebruik meer wil maken  kun je ze  opzeggen.

Vaste lasten te hoog?

Het kan voorkomen dat er na bovenstaande besparingen nog steeds een tekort is.
Dit maakte ik kortgeleden mee bij een klant. Gezien zijn inkomen, was het voor hem niet moeilijk om na zijn scheiding een hypotheek te krijgen. Voor de aankoop van een nieuwe woning. De alimentatieverplichting is meegenomen in de beoordeling.
Naast de hypotheek heeft hij een lening lopen voor de aanschaf van een motor. Op de variabele uitgaven is nauwelijks geld te besparen.

Hij kwam tot de conclusie dat hij kritisch moet kijken naar de vaste uitgaven. Voor de hypotheek, de auto en de motor. Voor meer financiële rust wil hij daarop gaan besparen. Dit betekent keuzes maken.

Vaste lasten te beïnvloeden?

Ja, ook je vaste uitgaven zijn te verlagen. Aan de huur kun je weinig doen als je niet wilt verhuizen en de hypotheek ook niet tenzij je renteperiode binnenkort afloopt.

besparen

Waar wel op de besparen valt zijn de volgende posten:

[*]
Energie

[*]
Internet/bellen/TV

[*]
Mobiele telefoon

[*]
Verzekeringen

Op vergelijkingssites zoals , [URL=”http://www.energieleveranciers.nl/”]energieleveranciers.nl, [URL=”http://www.consumentenbond.nl/”]consumentenbond.nl, [URL=”http://www.energievergelijken.nl/”]energievergelijken.nl, [URL=”http://www.prijsvergelijken.nl/”]prijsvergelijken.nl, [URL=”http://www.easyswitch.nl/”>easyswitch.nl en vele anderen kun je heel gemakkelijk prijzen vergelijken.
Dan kijk je bv naar de kosten vanenergiemaatschappijen, internet/bellen/tv-abonnementen, mobiele telefoonabonnementen en verzekeringen bij verschillende maatschappijen. Let wel de voorwaarden.
Vaak kun je veel geld besparen door over te stappen naar een andere maatschappij/provider.

Op welke vaste lasten kun jij besparen?

Wil jij tips om inzicht in je financiële situatie en grip op je uitgaven te krijgen en meer geld over te houden, kijk dan op www.budgetcoachnieuwegein.nl

Tineke van den Tillaart
BudgetCoachNieuwegein

Lees ook: hoe kom je financieel in balans na de vakantie

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)