Op de kleintjes letten

vaste lasten

Op de kleintjes letten, elke euro die je niet onnodig uitgeeft kun je sparen of aan iets leuks besteden. Budgetteren, sparen, bijhouden wat er in- en uitkomt en zo de uitgaven een beetje terugdringen, het kan nooit kwaad. Maar liefst 94 procent van de Nederlanders gaf in 2019 namelijk aan meer moeite te hebben met het betalen van de maandelijkse vaste lasten.

60 procent naar vaste lasten

Van het bruto-inkomen gaat voor één op de drie Nederlanders meer dan 60 procent op aan de vaste lasten. Deze maandelijkse kosten kunnen flink oplopen. Meer dan 20 procent betaalt bijvoorbeeld meer dan €1.500,- per maand aan vaste lasten. Het voor jezelf inzichtelijk maken van hoeveel je kwijt bent aan de vaste lasten is alvast een goed vertrekpunt. Wanneer je weet wat er uitgaat wordt het mogelijk om posten te vinden om op te besparen. Schrijf je netto inkomen op, in een schriftje of in een Excelbestand, en trek hier de huur/hypotheek, kosten voor gas, water en licht, verzekeringen, en abonnementen van je telefoon/sportschool/etc. en andere maandelijks terugkomende lasten vanaf. Je kunt hier ook de jaarlijkse gemeentelijke belastingen in meenemen door deze om te rekenen naar een maandelijks bedrag. Nu weet je wat er onderaan de streep overblijft, en bovenal waar je geld allemaal aan opgaat. 

Besparen met kleine aanpassingen

Met een paar kleine aanpassingen kun je iedere maand al een leuk bedrag besparen. Jaarlijks energie vergelijken levert bijna altijd wat op. Wat ook helemaal niet gek is, is om je verzekeraar, internetaanbieder, sportschool of krant eens een belletje te geven om te kijken of er een korting in zit voor jou als vaste klant. Voor nieuwe leden zijn er vaak allerlei acties, terwijl er ook heus wel wat gedaan kan worden voor de mensen die al lid zijn. Niet geschoten is altijd mis en het geeft een voldaan gevoel wanneer het je lukt om €5,- per maand van je telefoonabonnement af te krijgen. Abonnementen die je maar weinig tot niet gebruikt, zeg je direct op.

Boodschappen doen met een budget

De boodschappen worden steeds duurder, maar door goed voorbereid de supermarkt in te gaan kun je ook met een kleiner budget een gezonde en lekkere maaltijd op tafel zetten. Een maaltijd kost doorgaans meer als je meer personen in het huishouden hebt, maar een groot voordeel is dat je goedkoper kunt inkopen en koken voor meer personen. Probeer om eenmaal of tweemaal per week boodschappen te doen in plaats van dagelijks. Maak voordat je naar de supermarkt gaat een lijstje met de spullen die je nodig hebt en houd je hieraan. Niet alleen bespaar je zo geld, maar vaak koop je ook gezondere spullen omdat je dat pak koekjes of die zak chips even links laat liggen. Online kun je alvast de aanbiedingen raadplegen en je weekmenu daarop baseren.

lees ook buiten speelgoed niet alleen voor kinderen

like Like
Like
1
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)