Verboden verdriet te hebben.

verboden

Volgens mij is het verboden om verdriet te hebben, of ben ik nu gek?

Het lijkt of we in een taboeloze wereld leven. Alles mag, alles kan, alles is bespreekbaar. Een halve eeuw geleden ( en hoe lang geleden is nu 50 jaar ) kropen mensen die ontdekten dat ze erotisch gevoelens koesterden voor mensen van hetzelfde geslacht, voorzichtig uit de kast.

Dat er mensen zijn die in het verkeerde lichaam zijn geboren, is een concept dat 20 jaar geleden nog best wel, laten we zeggen vreemd gevonden werd, nu halen we er onze schouders over op.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen op de door mij geschetste situatie. Maar die uitzonderingen vinden we over het algemeen uitzonderlijk vervelend.

Maar er is meer, waar we aan gewend zijn geraakt. Schokte in 1934 de Amerikaanse schrijver Scott Fitzzgerald met zijn roman Tender is the night, de wereld door over incest te schrijven, tegenwoordig zijn we alleen nog maar geschokt als kindermisbruik massaal plaats vindt. Door priesters of zo…..

En niet alleen op het vlak van de liefde zijn we taboe-loos geworden. Tegenwoordig mag je rustig zeggen hoeveel je verdient. Als het veel is tenminste. Was de vorige generatie nog enigszins de mening toegedaan dat je met je rijkdom en prestaties niet te koop hoefde te lopen, deze generatie etaleert haar welstand graag breeduit. Net als haar tatoeages. Iets wat vroeger toch uitsluitend was voorbehouden aan zeelieden en dames van een zeker beroep…

Dus alles mag en alles kan? Nee hoor, echt niet.
Het is in dit tijdperk verboden om verdriet te hebben. Nou ja verboden natuurlijk niet. Er staat ( bij mijn weten ) geen boete op. Maar wel een absoluut taboe.
Huilen mag, als het maar even is. En functioneel. Bij een begrafenis bijvoorbeeld. Maar verder moet je zaken “een plekje geven” .En als dat niet een twee drie lukt, dan is een cursus mindfulness echt de oplossing.
Zit je aldoor maar niet lekker in je vel ? Dan ga je daar niet dagen, maanden, weken over lopen zeuren. En je gaat je zeker niet met een stel vriendinnen een stuk in je kraag zitten drinken…
Je gaat sporten, je neemt een lifestyle coach in de arm. Of een gelukscoach. Of allebei.

Maar je gaat niet verdriet zitten hebben. Dat is verboden.

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)