Het bouwterrein: de lunch en de volkstuin

bouwgrond

Wanneer wij de banlieue waar we nu wonen willen verlaten, lopen we 7 minuten naar het Metrostation. Op onze wandeling passeren wij een bouwterrein. Dat is natuurlijk niet zo opmerkelijk, overal in de wereld wordt gebouwd, ook in de banlieue ’s van Parijs.

Toch heeft deze bouwplaats in onze ogen iets opmerkelijks. We zien er over het algemeen weinig werkvolk. Er schijnt gewoon niet zoveel te gebeuren. Grote gebouwen zijn afgebroken, dat is aan de enorme hoeveelheden puin duidelijk te zien. Het puin is op gestapeld in heuvels, er zijn weggetjes tussendoor aangelegd en daar houdt de activiteit zo ongeveer op….

lunchen op het bouwterrein


Toch verschijnt er elke ochtend een vrachtautootje, of moet ik zeggen: een heuse foodcar. Rood geel is hij en er wordt, zo verraadt de belettering, Hawaains gekookt te worden. Het ruikt niet zo, het ruikt naar vette hamburgers, maar dit terzijde. Waar het werkvolk vandaan komt, het is een raadsel, maar tussen 12 en 1 zitten er mensen om tafels genoeglijk te lunchen.

Niks niet meegebrachte boterhammetjes! En ook niks niet mee gebrachte gettoblaster, die ontbreekt volledig in het plaatje. Misschien heb je die ook niet nodig, wanneer je met je collega’s een lekkere warme maaltijd zit te eten.

volkstuintjes

Behalve de catering is er nog iets aan de werkplaats wat wij niet alledaags vinden. Aan een rand zitten twee volkstuintjes. De schuurtjes zijn van allerhande afvalhout opgebouwd. Er is een rek gemaakt van takken. Een van de twee heeft rijen blauwe tonnen staan, wat er in zit mag Joost weten.
Maar…er zijn ook kleine lapjes grond, die omgespit en bewerkt zijn. In sommige staat een restje boerenkool, zorgvuldig afgedekt met een vliegendoek. In een ander hoekje zie ik uienstengels tevoorschijn piepen. Hier wordt getuinierd!

Wie zou dat doen? En hoe kom je op de gedachte om op een braakliggend bouwterrein, een volkstuintje te beginnen? Wonderlijk.
Op een dag zie ik een oude man in de tuin werken. Hij buigt zich aandachtig over een plantje. Ik vraag hem niks.

lees ook: Pierrefit sur Seine, wonen in een banlieue

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)