En wat  als Rusland de gaskraan dicht draait?

gaskraan dicht

Dan draaien ze de gaskraan dicht, hoor je. Maar hoe erg is dat

Je hoort het veel en vaak en niemand heeft er een goed antwoord op. Ik zou het echt heel prettig vinden als iemand me eens klip en klaar uitlegde wat het betekent als we 15% minder gas tot onze beschikking hebben. Voor alle duidelijkheid: Europa importeert 40 % van haar gas uit Rusland, wij gebruiken daar in Nederland 15% van (bron: de Correspondent)

Kijk, voor huis, tuin en keuken gebruik kan ik me van alles voorstellen bij het hebben van minder gas.
En eigenlijk…als ik heel eerlijk ben…denk ik dat we best wel met een beetje gas minder toe kunnen.
We hoeven bijvoorbeeld niet het hele huis te verwarmen. Het is lekker hoor, maar ik verzeker je uit ervaring: nodig is het niet. Het zou fijn zijn als we een expert hadden die ons kon voorrekenen hoeveel gas we minder gebruiken als we alleen de woonkamer warm stoken.
En hoeveel scheelt het als we niet meer op gas koken?

In mijn ogen zouden we nog eens een boel veel kunnen leren van wat minder gas tot onze beschikking.  De ouderwetse deugd van zuinigheid….

het effect als de gaskraan dicht gaat…

Wat me dwars zit, is dat ik geen idee heb, wat het effect zou zijn van gas tekort op de industrie.
En dat is feitelijk natuurlijk best raar. Eerst trekken we Groningen leeg, dan zijn we bang voor de Russen, maar waarom?? Wat gaat er mis in Nederland (behalve dat wij Nederlanders in een koude badkamer moeten douchen) als we minder gas hebben? Waarom weten we niet waar dat gas heen gaat? Wie dat gas opsnoept en waarom.

Wanneer we het met minder gas moeten doen, zou het toch aardig zijn als we daar min over meer democratisch over zouden kunnen beslissen.  Dat we kunnen stemmen dat de horeca wel gas mag gebruiken (die hebben het al zo moeilijk gehad) maar dat de plastic industrie het maar even met minder gas moet doen (gelijk ook minder vervuilend).

Echt er valt over minder gasverbruik een hoop te leren en te bespreken. Dat zouden we moeten doen. Of het nodig is omdat die Russen de gaskraan dicht draaien?? Daar geloof ik helemaal niks van.
Die Russen hebben dat geld voor het gas veeeel te hard nodig om oorlogsspeelgoed te kopen….

En dat zou natuurlijk een heel goede reden zijn, om dat gas niet eens meer te willen hebben….

lees ook : de russen komen

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)