Pierrefitte sur Seine.

banlieue

wonen in een banlieue

En dan ineens woon je in Pierfitte sur Seine. Niet voor de rest van je leven, maar wel voor een aantal maanden. Pierrefitte is een banlieue van Parijs. Die banlieue’s hebben geen goede naam. Het is de plek waar alles woont wat er niet in slaagt om in Parijs te wonen. Lees vluchtelingen, immigranten etc. Het is er vies, het is er een achterbuurt, je wil er als fatsoenlijk mens niet wonen.

Is dat zo?
Nee dat is niet zo. Maar het is wel anders. Lees mee.

leven in een banlieue

Wanneer we aankomen bij de Place d XXXX blijkt er om dat plein een hek te staan. Je komt er niet zomaar op…Het plein bestaat uit een aantal flatgebouwtjes ( niet hoger dan vijf verdiepingen) verspreid over een parkje. Met een hek dus… Gelukkig doet iemand die naar buiten wil, met een vriendelijke glimlach de deur open. In de loop van de dagen blijkt dat onze huidskleur verre in de minderheid is. Dat is ook wel eens een keer leerzaam.
Wat ook leerzaam is: iedereen groet ons met een vriendelijk Bonjour. Weet je hoe prettig dat is?

Wanneer we door Pierrefitte dwalen zien we veel leuke huizen, duidelijk uit de tijd toen het nog een  dorpje was dat niet aan Parijs vast zat. We zien ook veel pleintjes zoals de onze, waar een groep kleine flats in staat.
En dan gaan we de brug over. Nu lopen we langs een flat waar het vuilnis duidelijk naar beneden is gegooid. Een deel is in de weinige bomen voor de flat blijven hangen.
In het flatgebouw zien we vele dichtgemetselde appartementen: wat een triest gezicht. Voor sommige ramen staan nog plantjes voor andere flats hangt wasgoed.
Ja dit voldoet aan het beeld van de banlieue…We slaan links af naar de Aldi en doen onze boodschappen. De volgende dag besluiten we de weg een stukje te vervolgen. Het ziet er triest en troosteloos uit. Kleine restaurantjes, waar het vet je tegemoet walmt. Niet erg uitnodigend…
Bedrijven terreintjes waar troep in alle hoeken ligt: zoveel dat je zin krijgt om een vuilniszak en een schop te pakken. Kennelijk hebben de Fransen die nijging veel en veel minder…

Wil je nu als fatsoenlijk mens niet wonen in een banlieue? Gerust wel. Maar er zijn stukjes banlieue waar geen enkel mens wil wonen…..

lees ook eens : welk huis past bij mij

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)