fbpx
Vrouw en geluk

Groei je van tegenslag??

tegenslag
felice2
Geschreven door felice2

Het lijkt wel of iedereen het er over eens is: van tegenslag leer je!

Anything that does not kill you, makes you stronger! roepen we dapper en daar gaan we weer: de gevechtslinies in, op zoek naar de volgende kogel, waar we weer net op het nippertje aan weten te ontkomen. Dan roepen we “zie je wel!” en gaan voor de volgende. Heel vermoeiend allemaal. Je blijft er wel lenig bij, dat wel.

Natuurlijk leer je van dingen die mis gaan in je leven; absoluut, maar niet altijd. Al krijg ik 100.000 boetes: boeken op tijd naar de bieb krijgen; het lukt me niet.
Al die tegenslagen in mijn portemonnee, hebben me wel armer, maar nooit stronger gemaakt

Is die opvatting dat je leert van tegenslag, niet een doekje voor het bloeden? Daar waar de kogel je toch geraakt heeft?

Ik denk stilletjes van wel.

Mijn hele leven als docent is mijn motto geweest:

“het wezen van leren is ervaren en het wezen van ervaren is zelfvertrouwen!” (die heb ik niet van mezelf hoor, zo slim ben ik niet. Die is uit het boek van A. White: Arthur koning voor eens en altijd).
Als docent heb ik altijd geprobeerd mijn leerlingen zelfvertrouwen te geven. “kom maar, je kan het, je kan op dat grote enge toneel staan! Probeer het maar…”
Dan namen ze die stapjes en dan waren ze enorm trots op zichzelf. Trots die ik inzette om ze de volgende stap te laten maken.

Thuis is het met mij niet anders: het opgewekte (en soms grenzeloze vertrouwen) dat mijn gelieven in me hebben, geeft me iedere keer weer de energie om te leren en te proberen en een beetje te groeien. Rustig en gestaag. De ene dag gaat het beter dan de andere en dat mag gewoon.
Om terug te komen op de vraag waarmee ik opende:
Natuurlijk leer je wel wat van tegenslag. Maar je leert meer van vertrouwen!

Lees ook : je hebt klagen en klagen

Like

Over de auteur

felice2

felice2

Geef een reactie