Groei je van tegenslag??

tegenslag

Het lijkt wel of iedereen het er over eens is: van tegenslag leer je, je wordt er groot en sterk van. Joepi!!

Anything that does not kill you, makes you stronger! roepen we dapper. En daar gaan we weer: de gevechtslinies in, op zoek naar de volgende kogel, waar we weer net op het nippertje aan weten te ontkomen, okee soms levert het wat blauwe plekken op. Maar dan roepen we “zie je wel!” en gaan voor de volgende. Heel vermoeiend allemaal. Je blijft er wel lenig bij en leert arinca smeren op blauwe plekken. Dat dan weer wel.

Natuurlijk leer je van dingen die mis gaan in je leven; absoluut, maar niet altijd. Al krijg ik 100.000 boetes: boeken op tijd naar de bieb krijgen; het lukt me niet.
Al die tegenslagen in mijn portemonnee, hebben me alleen armer, maar nooit stronger gemaakt. Tijd management, het is niet mijn ding….

Is die opvatting dat je leert van tegenslag, niet gewoon een doekje voor het bloeden? Daar waar de kogel je toch geraakt heeft?

Ik denk stilletjes van wel.

Ervaring en leren

Mijn hele leven als docent, was mijn motto: “het wezen van leren is ervaren en het wezen van ervaren is zelfvertrouwen!” (die heb ik niet van mezelf hoor, zo slim ben ik niet. Die is uit het boek van A. White: Arthur koning voor eens en altijd).
Als docent heb ik altijd geprobeerd mijn leerlingen zelfvertrouwen te geven. “kom maar, je kan het, je kan op dat grote enge toneel staan! Probeer het maar, pas de regels toe die je geleerd hebt”
Dan namen ze die stapjes en dan waren ze enorm trots op zichzelf. Trots die ik inzette om ze de volgende stap te laten maken. En ook die stappen maakten mijn leerlingen. Soms zo ongemerkt dat ze het zelf niet eens doorhadden. Pas als ik ze erop wees en zei: “Kijk eens, dat durfde je een half jaar geleden nog niet!”, zeiden ze “Oooooo ja, dat klopt !!! Daar werden ze sterk van.

In mijn persoonlijk leven is het met mij niet anders: het opgewekte (en soms grenzeloze vertrouwen) dat mijn gelieven in me hebben, geeft me iedere keer weer de energie om te leren en te proberen en een beetje te groeien. Rustig en gestaag. De ene dag gaat het beter dan de andere en dat mag gewoon. Groeien en sterker worden is geen linair proces, het gaat schoks gewijs. Tegenslag zijn heel heftige schokken en ze kosten veel – vaak negatieve – energie

Word je van tegenslag sterker?

Om terug te komen op de vraag waarmee ik opende:
Met een beetje geluk word je sterker van tegenslag, maar echt sterk word je van een groeiend zelfvertrouwen en van het vertrouwen dat mensen in je stellen.

Lees ook : je hebt klagen en klagen

like Like
Like
1
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)