Je hebt klagen en klagen en…….

klagen

Juist, en je hebt echte klagers.

Klagen staat niet in hoog aanzien bij ons, maar we doen het veel en vaak. Zelf volwassen geworden tijdens de 2de feministische golf, heb ik geleerd dat “het haakje aan de binnenkant zit”. Met andere woorden als iets je niet bevalt, dan moet je er iets aan doen.

Het is ongetwijfeld deze instelling van mij die er voor zorgt dat ik regelmatig mijn tanden knars en mijn tenen krul wanneer ik voor de tv zit. Want er wordt wat afgeklaagd in deze tijd.
Nou is het ook een absoluut barre tijd, ik ben de eerste om dat heel hard te roepen. Maar kijkend naar de tv heb ik ook de nijging om te roepen: Oké, vertel, wat heb je gedaan om het tij te keren?
Iedere keer weer valt het me op, dat de interviewer  nou net die vraag niet stelt.

Kennelijk mogen we klagen…En dat is best jammer, want het lost niets op. Tenminste dat dacht ik altijd. Tot ik een leuk artikel las op assertief.nl, waarin ik leerde dat er verschillende vormen van klagen zijn. Soms kom je iets tegen en dan denk je-da-ha’k-toch-selluf-ook-kunnen-bedenken??
Alleen…ik deed het niet.

Drie vormen van klagen

Chronisch klagen: heeft dat uitleg nodig? Dacht het niet. We hebben allemaal wel iemand in onze omgeving die gewoon altijd klaagt. Ik noem ze  de “het is niet goed of het deugt niet types”
Ventilerend klagen: de “ik-moet-het-even-kwijt types. “ Je denkt “vooruit” en je luistert. En daar ben je dan vervolgens uuuuuren mee zoet. Het zijn van die mensen die alleen maar willen ventileren niet willen oplossen
Instrumenteel klagen: deze werkt dus ! Wanneer je instrumenteel klaagt, zit in je klacht ook een oplossing. Een voorbeeld uit eigen keuken: “iedere keer als jij in de tuin werkt is de gang een zooitje. Als we nu eens van die Crocs kopen en je die buiten laat staan?”

Dus : klaag er lustig op los, zolang je het maar instrumenteel doet!

Lees ook: en dat is allemaal angst lees ook eens Mijn Wikki’s of de grens als het gratis is

like Like
11 antwoorden
 1. Jouvence
  Jouvence zegt:

  Mensen die chronisch klagen en negatief zijn die kosten je energie! Ik probeer zo positief mogelijk in het leven te staan, maar soms is even het hart luchten ook nodig en dan weer door :)

  Beantwoorden
 2. Frederique
  Frederique zegt:

  Ik.word echt heel moe van mensen die soort van chronisch klagen, er komt nooit eens iets positiefs uit. Zeiken om het zeiken. Klagen als hobby. Wat dat betreft ligt het op 1 lijn met kritiek. Kritiek leveren is makkelijk maar heeft geen nut terwijl je van opbouwende kritiek juist veel kunt leren waardoor het een positieve wending krijgt omdat het je kan helpen in je groei.

  Beantwoorden
 3. Amina
  Amina zegt:

  Hahahahaha ja ik kan er ook wat van hoor. Maar inderdaad, wat kan ik doen om het op te lossen, dat is een goeie. Wat Corona betreft klaag ik niet, het binnen blijven en mezelf vermaken lukt gelukkig nog. Vind het altijd knap dat er mensen zijn die nooit klagen :-)

  Beantwoorden
 4. Lodi
  Lodi zegt:

  Precies hier ben ik het helemaal mee eens! Ik kan me zo ergeren aan mensen die klagen, maar dat komt ook omdat ik dit zelf weinig doe. En wat je zegt, dan zoek ik ook een oplossing.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)