Dubbel zo mooi met duurzame mode

duurzame mode

Met duurzame mode maak je niet alleen jezelf, maar ook de wereld een stukje mooier.

Omdat er nog vaak verwarring ontstaat over duurzaamheid, willen we in dit artikel graag het een en ander toelichten. Wanneer is mode duurzaam? Wat zijn de voordelen van duurzame kleding en waar kun je het vinden? Je leest alle antwoorden hieronder.  

Wat is duurzame mode?

Duurzaamheid is een heel breed begrip. Als we het hebben over duurzame mode, gaat het om kleding die wordt geproduceerd met aandacht voor mens, dier en milieu. Er wordt rekening gehouden met eerlijke en veilige werkomstandigheden, dierenwelzijn en/of de impact op de natuur op verschillende gebieden. Een kledingmerk of bedrijf kan zich richten op één of (bij voorkeur) meerdere van deze duurzame punten. Als de productie vooral aandacht besteed aan goede werkomstandigheden en een eerlijk loon, wordt het ook wel ‘eerlijke kleding’ genoemd. Bij milieuvriendelijke kleding draait het vooral om het gebruik van duurzame materialen. Materialen waarbij het proces niet schadelijk is voor het milieu. Veganistische mode richt zich nadrukkelijk op het dierenwelzijn door geen dierlijke producten te gebruiken. Al deze categorieën vallen onder het kopje duurzame mode. 

Waarom kiezen voor duurzaam?

Zoals je begrijpt is het kopen van duurzame mode veel beter voor de wereld. We zetten nog een aantal positieve punten voor je op een rij:

 • Er wordt minder water verbruikt bij het verbouwen van duurzame materialen.
 • Er komen geen schadelijke stoffen in de natuur terecht. 
 • De arbeidsomstandigheden zijn beter en mensen krijgen eerlijk loon.
 • Duurzame (natuurlijke) materialen hebben een langere levensduur en ademen beter.
 • Er komen minder tot geen microplastics vrij bij het wassen van duurzame (natuurlijke) kleding.

Hoe vind je duurzame mode?

Steeds meer merken en bedrijven richten zich op duurzaamheid. Hierdoor is het ook eenvoudiger om duurzame mode te vinden die aansluit bij jouw persoonlijk stijl. Vooral online is het aanbod erg groot! Bijvoorbeeld bij webshops als Zalando die een aparte selectie duurzame kleding aanbieden. Zoek naar duurzame hashtags op Instagram, gebruik Google of zet de duurzaamheidsfilter aan als je shopt bij Zalando. 

Wat zijn duurzame materialen?

Misschien wist je al dat polyester, nylon en allerlei andere synthetische stoffen niet duurzaam zijn. Maar welke materialen kun je dan beter wél kiezen? Een aantal goede opties zijn:

 • Linnen
 • Hennep
 • Bamboe
 • Lyocell (ook wel Tencel™ of milieuvriendelijke viscose genoemd – een materiaal uit houtpulp) 
 • Organisch katoen (niet het meest duurzame materiaal, maar al veel beter dan ‘normaal’ katoen wat betreft waterverspilling!)
 • Gerecyclede materialen

Lees meer over duurzaamheid in je woning in het artikel: Zo woon je mindful en duurzaam

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)