Gele hesjes

gele hesjes

De gele hesjes, die begonnen in Frankrijk om tegen de hogere benzineprijzen te strijden, hebben zich inmiddels als een plaag over Europa verspreid.

Ze zijn iedere dag wel in het nieuws meestal met beelden van geweld en ellende. Ik heb al vergelijkingen gehoord met de bruinhemden. Gele hesjes, bruinhemden, de vergelijking is gemakkelijk gemaakt, maar mij gaat dat toch te ver.
Niet dat ik mijn geen zorgen maak over de verharde tegenstellingen en de ongebreidelde haat die de gele hesjes verspreiden, maar om nou van een moderne kristalnacht te spreken, dat is toch wat overdreven.

Fascisten

Het is ook contraproductief om mensen, die je niet aanstaan, als fascisten te kwalificeren. In de eerste plaats verhard je daardoor alleen maar de tegenstellingen en in de tweede plaats ontkracht je het woord fascist, zodat dat op een gegeven moment voor de echt kwalijke zielen niet meer bruikbaar is.

Haat

Waar ik me de laatste tijd echter vooral over verbaas is de haat, die er bij grote groepen mensen leeft. Dit zijn volgens mij gewoon heel normale mensen, die goed voor hun kinderen zorgen en hun uiterste best doen om iets moois van hun leven te maken.

Waar komt die haat vandaan?

Persoonlijk aangevallen

Wat heb ik die mensen, die ik helemaal niet ken, aangedaan, dat ze mij zo haten?
Ja, ik voel het als een persoonlijke aanval, al zullen ze vermoedelijk wel ontkennen dat ze aan mij persoonlijk een hekel hebben. Ik trek me de algemene haatverhalen persoonlijk aan, vraag me niet waarom, maar op de een of andere manier voel ik me daardoor aangesproken. Ik probeer het beste van mijn leven te maken, zorg goed voor mijn kinderen, net als de gele hesjes. Ik bespeur geen enkele overeenkomst met deze mensen en ik voel ook geen haat jegens hen, hooguit heb ik met hen te doen.

Waar heb ik dan die haat aan verdiend?

Drijfveer?

Ik begrijp die drijfveer werkelijk niet. Hoe kun je nou iemand haten, die je geen strobreed in de weg legt, enkel en alleen om dat die persoon anders is dan jij, zonder dat je daar verder last van hebt en zonder dat je die persoon werkelijk kent.

Ik hoop maar dat ik binnenkort geen autopech krijg, want voor je het weet sta jezelf met een geel hesje langs de snelweg.

like Like
15 antwoorden
 1. Mario
  Mario zegt:

  Om eerlijk te zijn snap ik het niet helemaal wat er nou bedoeld wordt, maar geweld is natuurlijk nooit goed en liefde geven is liefde krijgen heb ik altijd geleerd (alhoewel dat helaas niet altijd geldt)

  Beantwoorden
  • Irene
   Irene zegt:

   Ik geloof ook meer in liefde geven is liefde krijgen. En ja soms krijg je het lid op je neus, maar ik zou diep ongelukkig worden als ik iedereen zou moeten wantrouwen.

   Beantwoorden
 2. lodi
  lodi zegt:

  Ik verbaas me ook zeker over de hoeveelheid haat die in de mens zit. Als ik gisteren de beelden zag van Parijs, waar auto’s in de fik waren gegaan, dan denk ik wel waar gaat dit allemaal heen.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)