En wat kan jij eraan doen ???

ongenunceerde berichten

Over geweld, wat jij er aan kan doen en ongenuanceerde berichten

We leven in een rare wereld een wereld die minder veilig en vertrouwd aanvoelt. Aanslagen om ons heen….En of dat nog niet erg genoeg is, geeft iedereen, iedereen de schuld van de groeiende onveiligheid. Als je me niet kan volgen, dan leg ik het anders uit:

Alle partijen op de rechtervleugel zeggen dat we te lief en zoet en makkelijk zijn voor “al die buitenlanders” En de partijen op de linkervleugel zeggen dat we juist niet aardig genoeg zijn geweest.

Niemand kijkt naar zichzelf, zo ontstaan ongenuanceerde berichten

Iedereen heeft schuld en iedereen weet de oplossing. Maar valt het jou ook op dat niemand daarin naar zichzelf kijkt?
We weten allemaal haarscherp wat er mis is in de maatschappij. En we weten ook wat een ander daaraan moet doen.
En dat is nu juist wat er mis is.

ongenunceerde berichten

Het lijkt wel of we ons allemaal als lemmingen laten meeslepen in een debat zonder nuances.
In debatten waarin we rustig over ZE praten, zonder dat duidelijk wie die ZE dan wel zijn.
Facebook en twitter, gesprekken waarin we ZE voor rotte vis uitmaken omdat WE gelijk hebben.

Kijk en nu zie je wat JIJ kan doen. Heb jij wel eens een like gezet op Zwarte Piet moet blijven? Heb jij die kop uit de Telegraaf: “WIJ zijn hier de baas” gedeeld? Vind jij dat een vader die de aanrander van zijn dochter aanvalt en daarmee voor eigen rechter speelt een held? Zo kan ik bladzijden vullen.

Deel geen ongenuanceerde berichten

Wanneer we met z’n allen ongenuanceerde berichten liken en delen in plaats van om nuance te vragen, werken we hard mee aan het verharden van de samenleving.

Ik deel never nooit ongenuanceerde berichten, dat is wel het minste wat je kan laten. Maar toch ging ik me een zwijgende minderheid voelen. Dus begon ik voorzichtig met vragen te stellen bij facebook berichten, met nuance aan te brengen. In het begin vond ik het eng: het is niet leuk om op facebook gekielhaald te worden. Maar dat viel reuze mee. Het is ondanks mijn nuanceringen, nooit gebeurt. Ik leerde er nog iets van: soms wanneer ik reageert op Facebook, moet ik op mijn handen gaan zitten. Het is zo verd**** verleidelijk gewoon even lekker uit te pakken…

En dat moet je dus net niet doen!

Dus als je vraagt: wat kan ik er aan doen? Dan zeg ik: help de nuance terug te brengen. En accepteer vriendelijk, doch zeer beslist geen stemmingmakerij.

lees ook eens “Ja maar als ik dat doe”

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)