Eetverslaafd, wat nu?

eetverslaving

Je kunt verslaafd raken aan eten. Als je eenmaal eetverslaafd bent, dan is het erg moeilijk om de patronen rondom het eetgedrag te doorbreken. Je kunt immers niet zonder eten, het is nodig om in leven te blijven. Dat maakt het hebben van een eetverslaving ingewikkelder dan bijvoorbeeld het hebben van een alcoholverslaving of rookverslaving. Het overwinnen van een eetverslaving is gelukkig niet onmogelijk, maar vaak kan je dit niet zelf. Schakel daarom passende hulp in om van de eetverslaving af te komen. Van vullen naar voeden op een gezonde manier én eten met mate!

Hoe herken je een eetverslaving?

Een eetverslaving wordt ook wel een eetstoornis of eetprobleem genoemd. Het is een aandoening die je beperkt in het dagelijkse leven. Er kan bijvoorbeeld zo min mogelijk worden gegeten (extra lettend op de hoeveelheid calorieën) of er kan sprake zijn van ongecontroleerde eetbuiten. Er zijn grote contrasten mogelijk bij het hebben van een eetverslaving. Vormen van eetverslavingen zijn boulimia en anorexia. Een eetverslaving kan zich in de loop van de tijd verder ontwikkeling of ontstaan door een (opvallende) gebeurtenis in het leven. Een eetstoornis kan zelfs ernstige lichamelijke en psychische gevolgen hebben. Verstoord eetgedrag moet worden doorbroken, denk aan de obsessie voor het staan op weegschaal, en daar is een intensief behandeltraject voor nodig. Twijfel je over jouw gewicht in verhouding tot lichaamslengte? Door jouw BMI (Body Mass Index) uit te rekenen, krijg je meer inzicht in jouw gezondheidsrisico.  

Schakel een expert in bij een eetverslaving

Herken je symptomen en/of ken je iemand die op deze manier met eten omgaat? Dan kan professionele hulp om van je eetverslaving af te komen goed van pas komen. Het is belangrijk om direct een afspraak te maken met een deskundige om heftige situaties te kunnen voorkomen. Het is moeilijk genoeg om eetpatronen en gedachtes rondom eten te doorbreken. Door het uit te spreken en hier bewust van te worden, wordt er al een goede stap voorwaarts gezet. Maak het daarom bespreekbaar met bijvoorbeeld een huisarts, deze kan op de juiste manier een doorverwijzing realiseren en passende hulp aanreiken. Samen wordt ingeschat wat de ernst van de situatie is, om een goede behandeling aan te kunnen bieden.

De kracht van kwetsbaarheid

Door uit te spreken dat de eetverslaving aanwezig is, word je bewust van de huidige situatie en het eetgedrag. Het is een kwetsbaar en confronterend moment, maar alleen dan kan er naar het gewenste gedrag toe worden gewerkt. Ook kan passende hulp door deze openheid in gang worden gezet, waardoor de vicieuze cirkel wordt doorbroken. Een eetverslaving is een serieus probleem, maar voor je lichaam zorgen is de juiste investering.

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)