Wat hebben we toch met de weegschaal?

weegschaal

Volgens mij is de weegschaal het enige apparaat in huis waar mensen een haat liefde verhouding mee kunnen hebben.
IK heb er lang over nagedacht, maar echt ik kan geen enkel ander apparaat verzinnen waar we ons emotioneel bij kunnen worden. Als de wasmachine, de droger, de magnetron, je mobieltje stuk gaat, dan zijn we hooguit geïrriteerd. En als we pijn hebben, dan hebben we dat in onze portemonnee.
En verder niks

Maar die weegschaal….

Er op gaan staan en dan tot de ontdekking komen, dat je toch 300 gram bent aangenomen: wat een snertweegschaal! Of je weegt je koffer voor je vliegvakantie: 3 kilo teveel!!
begrijpt die weegschaal dan niet dat we echt minimaal 6 handdoeken, 9 bikini’s, 12 paar schoenen en 2 föhns nodig hebben?

Dat zijn toch momenten waarop je de weegschaal hartgrondig haat.
Zo diep van binnen heb je je wasmachine niet verwenst toen die er mee ophield, terwijl je van een week was had liggen.

Het is niet raar dat we een emotionele band met onze weegschaal hebben. Diep van binnen weten dat we afhankelijk zijn van weegschalen. Zonder weegschaal kan ik de ingrediënten voor mijn brood niet afwegen, en dan wordt het een flut brood.  Als je niet de juiste verhouding gist/bloem hebt, dan wordt het niks.

En wat denk je van de apotheker, die tot op een honderdste millimilligram zijn medicijnen moet kunnen afwegen. Anders jaagt hij zijn patiënten de dood in. Is beslist zijn bedoeling niet.
Gewoon in een winkel, wil je ook zeker weten dat de kilo pasta die je koopt ook echt een kilo is. Anders voel je ik me bekocht.

Laten we eens een stapje verder gaan: Wat draagt Vrouwe Justitia?
Juist: een zwaard en een weegschaal.

Het zwaard is om het vonnis mee uit te voeren, maar voor het tot een vonnis komt, worden de argumenten gewogen. En waar worden ze gewogen? Juist op de weegschaal….

lees ook: Alles zo heerlijk nieuw

like Like
18 antwoorden
 1. Irene
  Irene zegt:

  Wegen is oudste vorm van meten die we kennen. We doen dat al 4000 jaar, omdat we elkaar niet vertrouwen, dat is de basis. (Tot zover de beroepsverdwazing) Leuk geschreven stukje, maar maak je geen zorgen dat je 300 gram bent aangekomen, dat valt met gemak binnen de foutmarge van de gemiddelde badkamerweegschaal. Ga er voor de grap maar een 3x achter elkaar op staan, wedden dat je 3 verschillende gewichtsaanduidingen krijgt (sorry toch nog een beetje beroepsverdwazing)

  Beantwoorden
 2. Frederique
  Frederique zegt:

  Haha ik moest erg lachen om je blog. Ik heb zelf geen weegschaal, nooit gehad ook, maar mijn zoontje vroeg me toevallig voor de kerstvakantie om er binnenkort eentje te kopen dus ga het wel doen. Als ik aan weegschalen denk dan denk ik vooral aan mijn zomers in Kroatië toen ik klein was, toen was er zo’n oude dame op straat met een ouderwetse weegschaal waar je op kon staan, tegen betaling, om je gewicht te horen. Ik vond dat prachtig, wilde er elke keer dat we er langsliepen op!

  Beantwoorden
 3. Wanda
  Wanda zegt:

  Yep, hier nog iemand die vaak niet vrolijk wordt van de weegschaal. Soms sta ik er weken niet op omdat ik zijn antwoord vrees en soms elke week en dan nog word ik er niet vrolijk van.

  Beantwoorden
 4. Deborah
  Deborah zegt:

  Inderdaad. na het lezen van je blog ben ik alle apparaten in huis nagegaan waar ik misschien een haat/liefde verhouding mee zou kunnen krijgen. En de weegschaal is inderdaad het enige waar ik blij of chagrijnig van kan worden. Nu moet ik wel eerlijk zijn. Pas sinds een jaar ben ik geregeld bezig met mijzelf wegen en het bijhouden van mijn gewicht. Het is een soort emotionele spiegel die voorgehouden wordt hahaha.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)