Een ESTA, je kan niet zonder wanneer je naar Amerika wil.

esta nodig

Het is eigenlijk wel opmerkelijk, vind je niet. De wereld wordt steeds kleiner, maar we hebben steeds meer papieren nodig om te kunnen reizen. Niet alleen een geldig paspoort, maar vaak ook een visum en soms heb je een ESTA nodig.

De wereld wordt steeds kleiner.

Soms bedenk ik me ineens dat  in de tijd van de zeilschepen, het bijna een jaar kostte om met de boot van Australië naar Engeland te komen. Een jaar! En dan moest je ook nog terug…
En nu vliegen we er in twee dagen heen en dat vinden we al een lange zit.

esta nodig


Maar pas op! Nu ben je er nog niet! Nu moet je ook kijken naar hoe je naar Australië vliegt en of je een stop-over maakt. Een niet rechtstreekse vlucht, kan goedkoper zijn: of leuker. Als je dan toch zo’n eind vliegt, waarom dan onderweg niet even ergens uitstappen?

Wanneer je naar Australië reist heb je een eVistor 651 visum nodig. Dat kan je zelf downloaden en dat wordt gelinkt aan je paspoort. Helemaal niet ingewikkeld. Je moet het alleen wel doen.

In bijna alle landen waar je een tussenstop maakt, mag je zonder visum, maar met een geldig paspoort 90 dagen blijven. Behalve in….

esta nodig

In Amerika heb je altijd een ESTA nodig!

Hoe kort of hoe lang je ook in Amerika wil blijven, je kan niet zonder ESTA.
Een ESTA aanvraag indienen is echt niet heel moeilijk en het is ook niet heel duur. Maar het is wel absoluut noodzakelijk, want anders kom je de VS niet in. Ook niet om even een overstap te maken.

Ik heb er ook nog een heel handige video voor

Wanneer krijg je geen ESTA?

Wanneer je na 11 maart 2011 gereisd hebt in de landen Iran, Irak, Syrië, Soedan, Jemen, Libië of Somalië, of je hebt de nationaliteit van een van deze landen dan is de kans heel groot dat je ESTA aanvraag wordt afgekeurd.
In zo’n geval moet je ervoor zorgen dat je geen overstap maakt in Amerika. Wil je toch graag naar Amerika, omdat je er familie hebt wonen of omdat je ook de beroemde route 66 wel eens wil rijden, dan moet je een visum aanvragen. Dat lukt meestal wel.

Waarom die ESTA?

Gewend als we in Europa inmiddels zijn aan zonder paspoort kunnen reizen ( beseffen we wel eens hoe makkelijk dat is?), kijk je misschien toch een beetje vreemd op van het aanvragen van toestemming om een land in te kunnen. Dat verre vreemde landen als China en Oezbekistan dat nou vragen… Maar een land, waar we ons zo mee verwant voelen als Amerika….
Misschien heb je ook wel eens iets gelezen over mensen die ineens Amerika niet in mochten Begrijpelijkerwijze is men in Amerika bang van terrorisme en daarom willen ze weten wie hun lang binnenkomt. Een visum aanvragen en verstrekken is heel veel werk. Daarom heeft men voor bevriende landen, een – ik noem het – vereenvoudigd visum bedacht.
En daarom hebben wij tegenwoordig een ESTA nodig.

Nu is zo’n ESTA twee jaar geldig, je mag dan steeds een periode van 90 dagen door Amerika trekken. Daarbij moet je de VS ruim zien: Canada en Mexico vallen ook onder de ESTA.
Als je je afvraagt, wat ze nu willen weten, kijk dan eens bij  vragen die gesteld worden op het ESTA formulier  dan krijg je een goed beeld.

Nog even wat tips en trucks

Net zoals je voor iedere reiziger een geldig paspoort nodig hebt, heb je voor iedere reiziger ook een aparte ESTA nodig! En denk erom: kinderen zijn ook mensen, die moeten een eigen paspoort hebben, zelfs als ze nog niet eens kunnen lopen.

Je ESTA is gekoppeld aan je paspoort, vervalt je paspoort dan vervalt ook je ESTA. Wanneer je van plan bent meerdere keren naar Amerika te gaan (of in Amerika over te stappen) daar rekening mee te houden.

Je ESTA vervalt dus als je paspoort verloopt, maar wordt ook ongeldig als je
– van naam verandert (voor en/of achternaam)
– van geslacht verandert
– je inwoner wordt van een ander land
– je omstandigheden wijzigen: je bijvoorbeeld een besmettelijke ziekte hebt, of je wordt veroordeeld voor een moreel schandelijke daad. (en dat laatste kun je beter maar helemaal niet hebben).

Dus: geniet van het feit dat de wereld zo klein is geworden en zorg goed voor je papieren. Heus het is niet moeilijk. Gewoon doen

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)