Regelingen waar starters op de huizenmarkt van kunnen profiteren

starters op huizenmarkt

Door de hoge huizenprijs en strikte leennormen hebben starters op de huizenmarkt het lastig. Gelukkig zijn er regelingen waar zij van kunnen profiteren.

Door de hoge huizenprijs en strikte leennormen hebben starters op de huizenmarkt het lastig. Gelukkig zijn er regelingen waar zij van kunnen profiteren.

Vrouw kaapt woningmarkt!


‘Starter op de woningmarkt is steeds vaker een hoogopgeleide vrouw’. Dit was 1 van de conclusies uit de ING Woonindex van het eerste kwartaal van 2019. Momenteel is 66% van de starters vrouw en heeft een afgeronde Hbo-opleiding of hoger.

Dit is natuurlijk geen verrassing als je bedenkt dat vrouwen eerder het ouderlijk huis verlaten, vaker hoger opgeleid zijn en dus ook meer zijn gaan verdienen. Alhoewel, bij de Telegraaf schrok de redactie wakker en kopte met chocoladeletters op de voorpagina ‘VROUW KAAPT WONINGMARKT’.

Kopen van een eerste huis blijft lastig

Nu zouden veel startende vrouwen graag de woningmarkt kapen; in de praktijk blijkt het kopen van een eerste huis lastig. Een tekort aan geschikte huizen en een almaar oplopende huizenprijs, zorgt ervoor dat starters op een steeds latere leeftijd kunnen kopen. Van de starters is inmiddels 63% ouder dan 30 jaar, terwijl dit 6 jaar geleden nog 41% was.

Terwijl de huizenprijzen stijgen zijn de leennormen de laatste jaren aangescherpt. Kopers moeten meer ‘eigen geld’ meenemen voor de aankoop van de eigen woning. Tel daarbij op de flexibilisering van de arbeidsmarkt en een groeiende studieschuld. Dan kan de moed je behoorlijk in de schoenen zinken.

Gelukkig zijn er ook diverse regelingen waar starters op de woningmarkt van kunnen profiteren. Daarmee is vaak meer mogelijk dan je denkt

Je maximale hypotheek optimaliseren

Door de uitgangspunten van je hypotheek te optimaliseren kun je soms meer lenen. Zo kan de maximale hypotheek stijgen bij een hogere hypotheekrente. En koop je een energiezuinig huis of neem je energiebesparende maatregelen, dan kun je hiervoor een hogere hypotheek krijgen.

Hypotheek zonder vast contract

De mogelijkheden voor een hypotheek zonder vast contract is de laatste jaren groter geworden:

  • Flexwerkers kunnen met een perspectiefverklaring van het uitzend- of detacheringsbureau een hypotheek sluiten.
  • ZZP-ers en freelancers komen tegenwoordig al na 1 jaar in aanmerking voor een hypotheek.

Hypotheek met hulp van ouders

Starters krijgen vaker hulp van ouders bij het sluiten van een hypotheek. In 2019 mag tot 100.800 euro belastingvrij geschonken voor de aankoop van een woning. Denk ook eens aan een leen-schenkconstructie, ook wel een familiehypotheek genoemd. Daarmee sluit je een deel van de hypotheek bij de ouders. Jij kunt hierdoor meer lenen en je ouders ontvangen een rendement op hun vermogen.

De starterslening

Een starterslening is een extra lening waarmee je het verschil kunt overbruggen tussen de aankoopsom en het bedrag dat je maximaal kunt lenen. Daarbij betaal je de eerste 3 maanden geen maandlasten. Bekijk hier welke gemeenten een starterslening aanbieden.

lees ook eens : een boxspring kopen


like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)