Droom jij wel eens van een keuken?

goed geoutilleerde keuken

over het genoegen van een goed geoutilleerde keuken…

Ik schrijf met regelmaat over eten en koken. Eten moeten we namelijk elke dag weer. Dan kunnen we beter zorgen dat we ook lekker eten!

Om lekker te kunnen koken, is een goede keuken onontbeerlijk. En als ik mag dromen: geef mij een industriële keuken waar ik voor het gemak even een Siemens oven bij droom

Je kan niet zonder oven

Ik heb begrepen dat er mensen zijn, die zonder oven kunnen. Mijn moeder was er zo een. Maar die kon dan ook echt niet koken….
Het idee dat een mens een appeltaart zou willen bakken, of een cake: het was haar volkomen vreemd. Ik denk dat ze nog eerder bereid was in het vervolg alleen nog maar Chinees (of Russisch) te spreken, dan dat ze taarten zou gaan bakken.

Ik heb mijn liefde voor de oven dus beslist van een vreemde. Dochterlief heeft het wel weer van mij.
Een jaar lang woonde ze op een schitterende studentenetage midden in een stad hier ver vandaan. Mijn liefje wat wil je nog meer? Een oven dus…Koken op twee elektrische plaatjes, daar draaide ze haar hand niet voor om. Maar zonder oven?? Nee, dat ging echt niet. Ze kocht een losse oven.
In mijn droomkeuken staat een fornuis met twee ovens!

Er gaat zo’n intens genoegen, troost bijna, uit van een gerecht dat in de over staat. Terwijl het bubbelt, bruist en gaar wordt, verspreidt het een heerlijke geur.
Men zegt dat een appeltaart in de oven, verkoop bevorderend werkt, wanneer je van je huis af wil.
De geur van die appeltaart geeft een “gezellig thuis” gevoel.

Een goed geoutilleerde keuken helpt

En iedereen wil een gezellig thuis gevoel, net zo als iedereen lekker wil eten.
Ik schrijf met grote regelmaat hoe makkelijk het is om eenvoudig en goedkoop en heel erg lekker te koken. Maar laten we eerlijk zijn: in een grote, goed geoutilleerde keuken, is lekker koken makkelijker dan op die twee elektrische plaatjes van dochterlief.

Ruimte is belangrijk in een keuken

Wanneer we het hebben over ruimte in de keuken, bedoel ik twee dingen:
de hoeveelheid werkblad
het aantal kastjes en laden

Zoeken in de keuken

Wanneer je moet zoeken in een keuken is dat echt dodelijk voor je plezier in het koken. Je moet in twee bewegingen te pakken hebben wat je nodig hebt. Dat vraagt om kasten en laden die goed in te delen zijn. Ooit had ik een grote diepe la waar ik van alles en nog wat ingooide. Altijd zoeken (lees altijd gestress) Wanneer je niet al te diepe laden hebt, die je goed kan indelen, met bijvoorbeeld voorraadbussen, ben je veel beter af.

Het werkblad

Het grote voordeel van een industriële keuken is dat er altijd een groot werkblad inzit.
En dat is heerlijk. Om te snijden en te hakken  en te roeren en te mengen. Maar vooral ook om alles wat je voor een gerecht nodig hebt, keurig in kommetjes in het gelid klaar te zetten, voor het moment dat je echt gaat koken.
En het is ook echt heel fijn om ervoor te zorgen dat manlief en ik elkaar niet in de weglopen…

lees ook eens: languit in mijn loungeset

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)