Denk maar niet, dat ik geen vooroordelen heb…

vooroordeel

Heb jij geen vooroordelen? Nou reken maar dat je die hebt! Echt wel.
Hoe ik dat zo zeker weet? Nou, dat is heel eenvoudig: ik heb ze zelf.

Natuurlijk denk ik graag van mijzelf dat ik een vrije geest ben, lo van vooroordelen die buiten de gebaande paden kan denken en handelen. Die zich niks aantrekt van: om vijf uur de piepers op tafel, mannen kunnen niet afwassen en in de vakantie gaan we naar Frankrijk. Met de caravan.

Dat alles denk ik met recht: we eten alleen aardappelen als uit eigen tuin komen, manlief kookt beter dan ik en de afwasmachine doet de afwas. En als we met vakantiegaan, doen we dat in een tent.

en toch heb ik ze: vooroordelen

Ondanks al deze verworvenheden, heb ik vooroordelen. Ik merkte het een tijdje terug, toen ik op Marktplaats een nieuwe tweedehands broodbakmachine aanschafte. Op het afgesproken tijdstip stond ik voor de deur: niemand thuis. Rondje lopen, nog een keer aanbellen: een mannenstem antwoord op de intercom: “ja sorry, ik was wat later, file ! Kom er in” “Kan mij het schelen, dat jij in de file staat”, denk ik. ” als je vrouw maar thuis is”
Mijnheer doet de deur open: hij blijkt een enthousiast brood bakker….

We zijn er nog niet: deze week las ik op het NOS ; De strijd om de Europese Supercup tussen Liverpool en Chelsea wordt vanavond (21.00 uur) geleid door een vrouw. Ambitieus, opvallend en zeker ook riskant. “Maar het momentum is nu

En ik sla mijzelf voor mijn hoofd. Hoeveel vooroordelen kan een mens hebben? Waarom is het me nooit opgevallen, dat mannen vrouwen wedstrijden fluiten, maar vrouwen geen mannen wedstrijden scheidsrechteren??

Oke, ik geef geen bal om voetbal. Maar dit significante verschil had me – juist daarom – toch moeten opvallen??
Nou het is nooit gebeurt. Ik heb het altijd heel normaal gevonden allemaal.
Gewoon een diepverankerd vooroordeel ….

like Like
8 antwoorden
 1. Stefaan De Winter
  Stefaan De Winter zegt:

  ik heb ook snel een mening en een vooroordeel, soms moet ik dat laten varen maar dikwijls krijg ik later wel bevestiging van men vermoeden :)

  Beantwoorden
 2. Caroline
  Caroline zegt:

  Vooroordelen komen vaak voort uit ervaring, of hoe het je is bijgebracht hoe iets zou moeten zijn. Kijk verder dan je neus lang is en vermijd generaliseren, dan kom je al een heel eind.

  Beantwoorden
 3. Rory
  Rory zegt:

  Ik probeer echt mijn best te doen om geen vooroordelen te hebben. Ik ben zeker veranderd als ik kijk naar ‘vroeger’, aan de andere kant kun je ze wellicht niet uiten, maar het hebben van vooroordelen. Stiekem denk ik dat we dat allemaal wel hebben. Min of meer.

  Beantwoorden
 4. Melanie Hoogvliet
  Melanie Hoogvliet zegt:

  Ik denk dat voorbeelden altijd wel zullen blijven bestaan. Ook al willen we vaak geen vooroordeel hebben gebeurt dat meestal toch.

  Beantwoorden
 5. Bettie
  Bettie zegt:

  Ik heb ook weleens vooroordelen. Ik probeer er wel minimaal energie aan uit te geven. Ik ga niet bijvoorbeeld over iemand (die ik niet ken) te gaan praten. Ik ken die persoon helemaal niet dus ik kan ook niet zeggen hoe degene ook is.
  Maarja ik heb weleens een vooroordeel bij bepaalde mensen gehad en dan bleken ze echt fantastische mensen te zijn.

  Beantwoorden
 6. Amy
  Amy zegt:

  Ik weet niet of wat je beschrijft per se vooroordelen zijn.. als je ergens nooit echt over hebt nagedacht (zoals het voetbal), betekent niet dat je er een oordeel over hebt toch? Ik denk dat het heel logisch is dat veel mensen vooroordelen hebt: iedereen bekijkt de wereld vanuit zijn eigen perspectief en een groot deel daarvan wordt bepaald door zaken als opvoeding, mensen om je heen en situaties waarin je terecht komt. Jezelf breed informeren en een open blik proberen te houden kunnen dan helpen vooroordelen tegen te gaan.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)