Denken over denken

over denken

Een paar jaar geleden toen ik een cursus mindfull volgde mediteerde ik elke dag. Het was gewoon huis werk en ik ben een braaf meisje: ik deed dat gewoon. Het was heel prettig om te doen, maar ik was toch wel blij toen de cursus over was: een uur mediteren per dag, dat is best wel veel. Sinds kort ben ik weer begonnen met mediteren: eerst 5 minuten en toen 6 en en nu als 7. Ik ga gewoon zitten in kleermakers zit op een kussentje op een stil plekje in huis, ik richt mijn aandacht op mijn ademhaling en probeer aan niets te denken.

Probeer het maar eens, dat valt nog niet mee. Mijn gedachten dwalen per seconde af, en dan zeg ik vriendelijk tegen mezelf: “nee, nu hoef je even niet te denken” Het is wonderbaarlijk hoeveel rust het in mijn leven geeft, om per dag 7 minuten gewoon  zonder gedachten te zijn.
Nu moet je niet denken dat ik tegen denken ben, helemaal niet.

Denken heeft vele kanten

Maar denken is een mes met twee kanten: zoveel goeds als het ons mensen heeft gebracht, zoveel slechts bracht het ook. Denken bracht Hitlers voort en Ghandi’s, het ontwikkelde vliegtuigen en bommen die je uit vliegtuigen kan gooien. Dit rijtje kan iedereen moeiteloos vele A4-tjes lang maken.
In mijn hoofd gaat het met denken al niet anders dan in het echte leven: ik kan hele leuke dingen bedenken en heel nare. Zielige, zure, zeurende negatieve dingen kan ik in mijn hoofd hebben.  En dat blijft dan maar  malen.

Daar schiet ik helemaal niet mee op, maar zo’n opmerking helpt van geen meter. Hooguit ga ik er nog meer vervelende dingen door denken.
Wat ik nu zo opmerkelijk vind is, dat als ik een tijdje niet denk het volgende gebeurt. De nare gedachten verdwijnen en de prettige blijven over. Het is alsof zorgen verdampen, er ontstaat ruimte in mijn hersenpan. En vreemd genoeg vul ik die niet met negatieve zaken.

Kennelijk houd ik toch meer van het positieve, maar waarom, waarom kost het me dan zoveel moeite om niet van die zinloze, sombere, onhandige gedachten te hebben…

lees ook: dood gaan we allemaal

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)