De omgetrapte piano

piano

Van alle beelden die ik gezien heb van de rellen bij het ingaan van de avondklok, vind ik de omgetrapte piano op het station waarschijnlijk wel de meest trieste.

Een station hoeft geen piano te hebben, een mens kan prima reizen zonder live muziek. En juist daarom is het zo leuk en bijzonder dat wij in Nederland een aantal stations hebben, waar een piano staat.

Waar je de oordoppen van je telefoon uit je oren kan halen en je mouwen op kan stropen om een liedje uit de piano te halen. Vingers over de toetsen en swingen maar. Mensen blijven even staan luisteren, swingen een momentje mee. Als je geluk hebt, loopt er nog een muzikant langs, die klappend en vingerknippend mee  gaat doen. Of wie weet verheft iemand zijn of haar stem en zingt mee.

Een muziek-moment voor iedereen weer verder holt: op weg naar de trein die nooit wacht, op weg naar een Belangrijke Afspraak…
Maar niet zonder de warmte van de muziek in hoofd en hart.
Muziek verbroedert, muziek verbindt.

boem..daar lag de piano

En daarom, juist daarom doet het beeld van de omgetrapte piano me pijn. Iemand schopte schoonheid om.
Wat dit alles nog erger maakt, is dat ik van harte geloof dat die piano helemaal niet doelbewust omver is gehaald. Die piano stond er, de relschoppers moesten hun energie kwijt….Boem, daar lag de piano, zomaar. Omdat het kon…

Zomaar, omdat het kan een mooi gevoel vernietigen, is erger dan doelbewust iets kapot maken.
Zinloos geweld, is zo erg omdat het zinloos is. Wanneer ik ook maar even het idee had gehad dat de relschoppers van die avond er tot op het bot van overtuigd waren, dat zonder samenzang de wereld beter af is, dan had ik mijn best kunnen doen dat te begrijpen. Nu begrijp ik het niet…

Maar ik zie wel wat we moeten doen, als samenleving. De mensen die dit deden moeten op muziek les. Over een half jaar gaan ze optreden op tenminste drie stations. Wedden dat ze nooit meer een piano slopen. Met een beetje geluk slopen ze niks meer. Te druk bezig met hun muziek.

lees ook eens : de 9 vrouwen

lees ook eens Avondklok

like Like
9 antwoorden
 1. Anique
  Anique zegt:

  Er zijn ontelbaar veel manieren waarop we ons bezig kunnen houden, manieren die gezond zijn en geen schade aanbrengen (en muziekles volgen is daar inderdaad een goed voorbeeld van). Het is zo teleurstellend dat deze mensen zinloos geweld gebruiken in plaats van hun frustratie op een goede manier te uiten.

  Beantwoorden
 2. Rosalyn
  Rosalyn zegt:

  Dat nieuwsbericht over die piano raakte mij ook. Maar de rest vond ik ook verschrikkelijk. De zinloosheid spat er aan alle kanten vanaf. Is dit dan het gedrag dat voort moet komen uit verveling? Als ik vroeger zei dat ik me verveelde, hoefde mijn moeder alleen maar te zeggen: ‘Ga snel wat doen, anders verzin ik wel klusjes voor je.’ Dan was je binnen no-time met iets bezig wat je zelf leuk vond! Wellicht worden kinderen/jongeren te makkelijk losgelaten in deze tijd. Ik kan dit gedrag in ieder geval niet plaatsen.

  Beantwoorden
 3. Lifeisacatwalk.nl
  Lifeisacatwalk.nl zegt:

  Het is triest. Mijn werk wordt door dit geweld helaas drukker en nog vervelender. Ik heb er net een stuk over geschreven. Demonstreren of rellen? En wat doet de avondklok met de jeugd.

  Beantwoorden
 4. Nienke van Oosten
  Nienke van Oosten zegt:

  Prima idee, verplichte piano les! Maar het blijft triest om te zien. Ik merk dat ik ook mijn best doe om het nieuws niet te veel te volgen, ik word er alleen maar verdrietig van

  Beantwoorden
 5. Jeannet
  Jeannet zegt:

  Hoi Felice, ik heb dit even gemist, maar ik ben het natuurlijk met je eens. Die piano stond daar op de verkeerde plaats op de verkeerde tijd. Net als al die mensen, die dit ook overkomt, zinloos geweld.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)