Avondklok

avondklok

We hebben een avondklok

Het klinkt gek, vind ik. Het voelt gek…
En waarom eigenlijk? Wat verandert er nu?
Ik ga nauwelijks meer op visite en als ik dat wil, ben ik ook in de positie dat ik dat gerust  in de middag kan doen. We krijgen ook weinig visite, gisteren kreeg ik voor het eerst in weken en weken visite. Ze zouden om 20.00 uur komen, nou ik zat er om 19.00 uur al helemaal klaar voor.

Tja…het is corona. We houden de cirkels allemaal klein. Zo min mogelijk contacten, zomin mogelijk besmettingsgevaar. Het leven met een onzichtbare vijand vind ik griezelig. Geen idee waar, wanneer en hoe hij zal toeslaan. Door me te conformeren aan de maatregelen die worden voorgesteld, hoop ik mijn steentje bij te dragen aan het onschadelijk maken van onze onzichtbare vijand.

Me houden aan een avondklok is niet zo moeilijk: wanneer ben ik voor het laatst na 9 uur op straat geweest? Dat moet maanden geleden zijn. Feitelijk veranderd er niks.

en toch voelt die avondklok

….het voelt gek. Het voelt anders, het voelt….ongemakkelijk.

Had de hond nog geleefd, dan had ik hem gewoon mogen uitlaten, niks aan de hand. En ik weet zeker dat ik, als ik om half tien een kopje suiker wil lenen bij de buurvrouw,ik dat gewoon kan doen. Maar toch….bekruipt jullie ook niet dat vreemde of moet ik zeggen vervreemde gevoel.

Het gevoel dat de nacht van on allemaal is? Dat je daar gewoon gebruik van mag maken als je daar behoefte aan hebt? Net zoals je gewoon gebruik kan maken van de zonneschijn, als het mooi weer is.

Ineens is iets, wat altijd gewoon van ons allemaal was, waar we zonder na denken gebruik van maakten, verboden terrein geworden. Er staat een hek om. Nee stelletje schreeuwlelijken: het is niet net de tweede wereldoorlog. Toen werd je doodgeschoten als je na de avondklok op straat kwam. Nu kan je hooguit een boete krijgen. Als je die al krijgt.
Toen was de avondklok om mensen te overheersen en te knechten, nu is er een avondklok om ons van een vreselijk virus te bevrijden.

Heus ik snap het. Ik sta er zelfs achter, als dit is wat en moet gebeuren: dan mot ut maar.
Vanavond ga ik om 21.00 uur voor het raam zitten en terwijl ik naar buiten kijk , prevel ik zachtjes voor mezelf “geef me snel de nacht weer terug”

lees ook eens: Dus daarom pieker ik s nachts

like Like
10 antwoorden
 1. Caroline
  Caroline zegt:

  De avondklok maakt voor mijzelf niet uit, vooral nu in de winter kom ik ’s avonds al helemaal niet de deur uit. Voor mijn huisgenoten is het wat anders. Niet meer samen de gebruikelijke avondwandeling kunnen maken is erg vervelend. Slaat ook nergens op. Samen met je huisgenoten buiten wandelen en bewegen in de frisse lucht is veel gezonder dan binnen op de bank hangen in een slecht geventileerde ruimte. En wat ik ook absurd vind is dat je een huisgenoot die pas na 21u klaar is met werken niet mag ophalen. Die moet dan maar met het openbaar vervoer reizen (fijn als je verpleegtehuis in een dorp werkt waar geen trein of bus rijd) of een dure taxirit. Maar ja, ik snap het wel. De doelgroep waar het voor bedoeld is verzint toch wel weer slimme trucs om de avondklok te omzeilen. Men spreekt voor 21 uur af om bij elkaar binnen te zijn en men wacht gewoon tot half 5 om dan in dronken toestand weer naar huis te gaan …

  Beantwoorden
 2. An Van Assche
  An Van Assche zegt:

  Avondklok is bij ons (in Vlaanderen) tot middernacht. 3 kilometer van mijn huis ligt Wallonië en daar is het om 22 uur. Net als in Brussel, ook op 5 km afstand van mijn huis. België hé ;-)

  Beantwoorden
 3. Amina
  Amina zegt:

  Weer mooi geschreven! Ik hoop echt dat het met de zomer klaar is, want dan wordt niet naar buiten kunnen voor mij echt vervelend. Die zomeravonden zijn zo heerlijk buiten!

  Beantwoorden
 4. Corrina
  Corrina zegt:

  Het is een rare wereld
  Ook wij houden ons eraan als sinds verleden jaar maart
  Met kerst voor het eerst echt mensen ontmoet
  En gelukkig zijn het mensen die er ook zo instaan dus corona proof kerst gevierd
  Wat was dat fijn contact met een mens in het echt
  Snap me goed er is Social media face time bellen maar voor een mensen mens als mij is iemand echt bij je fijn
  Avond klok sta ik achter en heb er geen last van bleef toch al binnen de laatste maanden of thuis in de tuin

  Beantwoorden
 5. Lizette
  Lizette zegt:

  Het voelt ergens ongemakkelijk, maar ik ben ook al maanden niet meer zo laat buiten geweest. In de zomer zou het een ander verhaal zijn.

  Beantwoorden
 6. Jouvence
  Jouvence zegt:

  Ik moet zeggen dat ik er persoonlijk nauwelijks wat van merk, maar ik vind sommige maatregelen echt te ver gaan. Ook omdat er wordt gemeten met 2 maten continu en de grenzen zijn nog altijd open..

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)