De laatste dag van het jaar

nieuwjaar

het is bijna nieuwjaar

Ik vind het altijd zo grappig: dan is het ineens de laatste dag van het jaar. Eenendertig december. Een vuurpijl de lucht in en BOEM. Een nieuw jaar begint. Terwijl toch eigenlijk elke dag een nieuw jaar begint. Alhoewel elke dag aan een nieuw jaar beginnen, dat zou ook knap vermoeiend zijn.

Dit gepeins brengt me op de vraag: is voor iedereen op 31 december, het jaar afgelopen en begint een vers nieuw jaar?

Onze gewoonte om eind december een nieuw jaar in te luiden, danken we aan de Germanen. Dat is opmerkelijk te noemen, want er is weinig overgebleven van de Germanen. En dat is heel begrijpelijk: het was een rauw en weinig ontwikkeld volk: bij de Romeinen was je gewoon veel beter af..

Maar goed de Germanen dus, vierde een Joel feest, dat duurde van 21 december tot 1 januari. Het begon dus op de langste nacht van het jaar. Hoe ze dat wisten zonder klokken, kalenders en internet is mij een raadsel, maar ze deden het. En het schijnt dat er mensen zijn die dat weer willen doen. Negeer ze, is mijn advies. Het was voor de jaartelling al ouderwets

Nog veel meer nieuwjaar

De Romeinen vierden nieuwjaar als de lente begon, tot Julius Cesar in 45 voor Christus 1 januari als nieuw jaar in voerde. Wat Julius bewogen heeft zich aan te passen aan die barbaarse Germanen, vraag je je af? Nou men was al eeuwen bezig een goede kalender te ontwikkelen en dit was een van de vele ontwikkelingen.

Ondertussen vieren de Joden nieuw jaar( Rosh Hasj na) altijd op een andere dag, net zoals de Chinezen, De Tibetanen, de Vietnamezen en de Moslims. Je ziet een vaste datum voor het nieuwe jaar is helemaal nergens voor nodig!

Persoonlijk zou ik denken dat het voorjaar het ultieme moment is om een nieuw jaar in te luiden: verse sprietjes groen in de wei, takjes die uitlopen en vogeltjes die een ei leggen, dat werk.
Toch is het enige land dat ik kan vinden dat doet Thailand.

Hoe dan ook: ik wens jullie allemaal een heel erg gelukkig 2022!

lees ook eens: ik kan het niet uitleggen

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)