Ik kan het niet uitleggen!

uitleggen

Binnen een week hoorde ik de zin: ik kan het niet uitleggen, twee keer. Beide keren uitgesproken door een politicus. In het eerste geval een Nederlandse in het Europees parlement van wie ik de naam vergeten ben. In het tweede geval ging het om Joe Manchin een Amerikaanse democratische senator.

was dat zo moeilijk uit te leggen?

Het gekke is dat het in beide gevallen ging om dingen die best makkelijk uit te leggen waren. In het geval van Europees parlementarier ging het om de visserij en de vermeende invloed van de aalscholver op de visserij. De vissers vinden dat de vis in de zee van hen is en daar mogen die aalscholvers niet aankomen, waarbij de doodstraf geëist werd. De Europese politica kon de vissers niet uitleggen dat de aalscholver nauwelijks vissen eet die voor de commerciële visserij interessant zijn.

Er zijn legio onderzoeken die allen aantonen dat de aalscholver geen enkele invloed op de visstand heeft, eerder andersom. Dat die tuthola uit Europa dat niet uitgelegd krijgt, getuigt van een stupiditeit die zijn grenzen niet kent. Je mag toch verwachten dat we capabele mensen sturen naar dit soort belangrijke functies, maar je hoeft echt geen universitaire opleiding te hebben om dit uit te kunnen leggen. Nee, mevrouw kon dat natuurlijk wel uitleggen, maar ze had gewoon geen zin om de vissers tegen de schubben in te strijken.

Joe Manchin

Bij Joe Manchin ging het om een wet die het voor iedereen beter en goedkoper ging maken, toegegeven iets complexere materie. Maar van een een senator mag je toch verwachten dat hij iets kan uitleggen. Nou blijkt dat West-Virginia, de staat waar de heer Manchin senator voor is, nogal veel kolencentrales heeft en dat hij daar zelf ook aandelen in heeft. Joe Manchin heeft gewoon geen zin om de kolenboeren in West-Virginia te gaan uitleggen dat ze deze verouderde tak van industrie moeten gaan afbouwen, want hij heeft daar persoonlijk ook geen voordeel van.

Het is dus niet zo dat politici te dom zijn om iets uit te kunnen leggen. Ze misbruiken het zinnetje om te voorkomen dat ze moeten doen wat van hen verwacht wordt en waar ze vorstelijk voor worden betaald. Ik moet soms ook weleens lastige gesprekken voeren met klanten, maar ik ben nog nooit op het idee gekomen om te zeggen: dat kan ik niet uileggen! Ik word namelijk betaald om dat nu juist wel te kunnen uitleggen. De volgende keer als ik het zinnetje: dat kan ik niet uileggen hoor, dan denk ik, ze heeft er geen zin in!

lees ook eens : Liegen

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)