Bubbels zonder zuurstof

bubbel

Iedereen leeft tegenwoordig in zijn eigen bubbel”, hoor je mensen wat moedeloos zeggen.
En dat lijkt waar.

Toch, als ik terug kijk naar mijn jeugd, kan ik duidelijk zien dat dit niks nieuws is…..
Mijn moeder zat duidelijk in de bubbel ( al noemde we dat niet zo): “huisvrouw met academische opleiding”. Ik zat in “Alternatief en een beetje hip”. De moeder van mijn beste vriendin zat in die van: “communistische huisvrouw” en onze drie buurvrouwen zaten in de bubbel protestantse vrijgezelle dames. Mijn schoonmoeder, leerde ik later, voelde zich prima thuis bij de katholieke huisvrouwen.

overal leeft iedereen in een bubbel

Ga maar even na, kijk even om je heen en je zal zien, mensen verzamelen zich graag in groepen, die je ook best bubbels mag noemen.
Elke groep beschermt haar leefgebied, waarmee ik bedoel te zeggen: al te zeer afwijkende opvattingen worden niet toegestaan. Dat beschermen is nog wel een werkje, je wil geen afwijkende opvattingen binnen je groep. Maar aan de andere kant: al te klein moet die bubbel ook weer niet worden….

Mijn moeder had een  even eenvoudig als effectief verdedigingsmechanisme. Het zogenaamde: “wie niet voor mij is, is tegen mij” mechanisme. Voor wie het niet kent, het werkt als volgt: Een ieder die iets anders vind dan ik, wordt stilzwijgend uit de kring verwijderd. Heel makkelijk en die kring was groot genoeg. Het mechanisme stokte enigszins toen het haar dochters waren, die het niet met haar eens waren…Daar is ze, moet ik bekennen nooit helemaal uit gekomen.

Het grote verschil tussen de bubbels uit mijn moeders tijd en nu, is dat ze veel kleiner zijn geworden, dan vroeger. Dat komt omdat men op deelgebieden bubbels is gaan bouwen. Eentje om plastic te verminderen, een ander om zwarte piet te boycotten, een bubbel van bijstandsouders, een bubbel van mensen die vegan eten, zo kan ik nog wel even doorgaan. Nou ja even…pagina’s lang. Maar ik probeer het leuk te houden.

Nu zou je zeggen, als de bubbel kleiner is, word je voorzichtiger met mensen eruit zetten. In een te kleine bubbel, krijg je geheid zuurstof tekort…Tot mijn stomme verbazing is niets minder waar. Een kleine kritische kanttekening, is soms al voldoende, om met pek en veren overdekt de poort te worden uitgesmeten.

Het is niet erg om in een bubbel te leven, maar pas op , controleer of er nog genoeg zuurstof is…

lees ook eens: ik begin het vaag te begrijpen.. of lees : mopperen op jezelf

like Like
10 antwoorden
 1. Melanie Hoogvliet
  Melanie Hoogvliet zegt:

  Tegenwoordig heeft iedereen wel ergens een probleem mee. Zolang bubbels de gesprekken aangaan met respect is er niks aan de hand alleen bij dat laatste gaat het vaak fout helaas.

  Beantwoorden
 2. Wanda
  Wanda zegt:

  Ondanks dat we bewust of onbewust deel uitmaken van bepaalde bubbels, vind ik het wel belangrijk om open te blijven staan voor andere ideeën en visies.

  Beantwoorden
 3. Nicole Orriëns
  Nicole Orriëns zegt:

  Bubbels die te klein worden lijken me niet gezond. Het is belangrijk om verschillende perspectieven te blijven horen en zien.

  Beantwoorden
 4. Lindaschrijfthetop
  Lindaschrijfthetop zegt:

  De andere kant is natuurlijk moet je overal bij horen? En kunnen verschillende bubbels niet samen? Maar als het zuurstof te kort wordt dan is het zeker tijd om te stoppen.

  Beantwoorden
 5. Lodi
  Lodi zegt:

  Wat dat is het wel zo, we leefden toch eigenlijk al in een bubbel, al noemden we het anders. Hier zeggen we altijd als je niet op tennis zit, hoor je er niet bij ( en nee wij zitten niet op tennis) Het zijn allemaal kleine groepjes waar je niet zo maar ik komt.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)