Autovakantie: onbezorgd met de auto op vakantie

autovakantie

Nederlanders gaan het liefst met de auto op vakantie. Ruim de helft kiest voor dit vervoermiddel. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je op autovakantie gaat. Een goede voorbereiding is erg belangrijk. Met deze tips kun jij onbezorgd met de auto op vakantie.

Voor de autovakantie: auto checken!

Het is verstandig om je auto voor vertrek even goed te (laten) checken. Je wilt namelijk niet met pech langs de weg komen te staan onderweg naar je vakantiebestemming. Je kunt ervoor kiezen om je auto te laten controleren bij een garage of autodealer, dit kost een paar tientjes. Zorg er wel voor dat je hiermee niet wacht tot vlak voor je vertrek. Als er iets mis is met de auto, kan het zijn dat het even duurt voordat deze gerepareerd is.

Je kunt ook zelf een aantal dingen checken. Zoals bijvoorbeeld de bandenspanning en de profieldiepte. Ook de ruitensproei-, rem- en koelvloeistof kun je zelf controleren en eventueel bijvullen. Check ook even of je een reservewiel in de achterbak hebt liggen, dat is namelijk wel zo handig.

Polisvoorwaarden autoverzekering

Weet jij eigenlijk in welke landen je autoverzekering allemaal geldt? En ben je wel verzekerd voor pechhulp? Het is handig om van tevoren de polisvoorwaarden van je autoverzekering goed door te nemen. Zo weet je waar je aan toe bent als je tijdens je vakantie onverwachts aanspraak moet maken op de verzekering. Ben je niet tevreden over je dekking, dan kun je er voor kiezen om je dekking uit te breiden of over te stappen naar een andere verzekeraar.

Voorpret van de autovakantie: het inpakken van de auto

Maak een lijst van de dingen die je mee wilt nemen. Neem niet meer mee dan nodig. Als je auto zwaarder is, verbruikt deze namelijk meer benzine. Leg de zware bagage onder in de kofferbak. Komen er spullen boven de achterbankrugleuning uit? Zorg er dan voor dat je deze spullen met behulp van een bagagerek of –net vastzet. Zo vliegen de spullen in elk geval niet door de auto bij een ongeluk, of als je plotseling hard moet remmen.
Kijk ook vooraf wat je verplicht in de auto moet hebben in de landen waar je doorheen gaat rijden. Denk aan een gevarendriehoek, veiligheidshesje, reservewiel en verbanddoos. De verplichtingen verschillen per land. Zo moet je in Frankrijk altijd twee alcoholtests bij je hebben, zijn in Kroatië en Slovenië reservelampen verplicht en moet je als brildrager in Spanje altijd een reservebril in de auto hebben liggen.

Tol, vignet of milieusticker

In veel Europese landen moet je tol betalen of een vignet aanschaffen om over bepaalde wegen te mogen rijden. Je kunt tol contant betalen of via creditcard. Betaal je contant, dan is de kans groot dat je in een enorm lange rij komt te staan. Voor de tolwegen in Frankrijk en Spanje kun je ook een tolbadge aanschaffen. Je plaatst de tolbadge op de voorruit, en deze wordt bij de banen die zijn aangegeven met een ‘t’ automatisch gescand. De rij voor zo’n speciale baan is vaak een stuk korter, omdat de elektronische betaling via de tolbadge erg snel gaat. Rij je door Zwitserland en/of Oostenrijk, dan moet je een vignet aanschaffen om op de snelweg te mogen rijden. Zo’n vignet kun je kopen bij de snelweggrensovergang, maar je kunt deze ook online bestellen voor vertrek.

Als je door Duitsland en/of Frankrijk rijdt, heb je een milieusticker nodig om in bepaalde milieuzones te mogen rijden. Deze sticker geeft aan dat je auto aan de milieueisen voldoet. Als je auto niet voldoet aan de milieueisen, mag je niet rijden in de milieuzones. Het kan zijn dat je hierdoor een heel stuk moet omrijden. Je kunt de milieustickers online bestellen. De Duitse milieusticker is in verschillende webshops te koop, bijvoorbeeld bij Milieusticker.nl. Voor Frankrijk kun je alleen een milieusticker bestellen via de Franse website certificat-air.gouv.fr. Deze website is niet in het Nederlands te bekijken, maar gelukkig wel in het Engels.

Files en zwarte zaterdag vermijden

Klaar voor vertrek? Bekijk dan nog even de verkeersinformatie. Want je wilt natuurlijk niet urenlang in de file staan en juist zo snel mogelijk op je vakantiebestemming zijn. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van de verwachte files, en vermijd deze wanneer mogelijk. De ‘zwarte zaterdagen’ zijn vaak al ver van tevoren bekend. Dit zijn de zaterdagen waarop alle Nederlanders massaal op vakantie gaan. Je raadt het vast al; dat zorgt voor enorme files. Het is dus handig om hiermee rekening te houden bij het kiezen van je vertrekdatum. Zo kun je sneller genieten van je welverdiende vakantie.

lees ook : kickboksen voor vrouwen

of Shoppen en stylen

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)