Optimaal genieten van je vakantie!

vakantie

Vakantie: Heb jij al er al plannen voor ?

Of je nu thuisblijft of op reis gaat, je wilt optimaal genieten van je vakantie! Even afstand nemen van de dagelijkse verplichtingen zorgt ervoor dat je daarna weer vol energie aan de slag kunt.

Ik heb ik juni genoten van een wandelvakantie op Mallorca. De inspanning van het wandelen, de zon, de warmte en de gezelligheid van reisgenoten hebben mij weer helemaal opgeladen. Voor mijn gevoel ben ik veel langer dan een week weg geweest.

Hoe zorg je er nu voor dat je optimaal genieten van je vakantie?

Organiseer je vakantie bijvoorbeeld met dit stappenplan:

  • [*]

Plannen maken

  • [*]

Reis boeken of ideeën voor een vakantie thuis uitwerken

  • [*]

Voorbereidingen

  • [*]

Vertrek

  • [*]

Programma op de plaats van bestemming

  • [*]

Weer naar huis

  • [*]

Afsluiting

Plannen maken
Gezien de goede ervaring met de wandelvakantie van vorig jaar, wilde ik dit jaar weer gaan wandelen met een groep. Ik heb vervolgens een bedrag bepaald dat ik maximaal uit wil geven aan mijn vakantie.
Als je nieuwe schoenen of bijvoorbeeld een tent aan wil schaffen voor een vakantie, moet je deze kosten meenemen in je budget.

Reis boeken of ideeën voor een vakantie thuis uitwerken

  • [*]

Toen een reisgenoot van vorig jaar mij informeerde over de (nieuwe) reis naar Mallorca heb ik die geboekt, maar wel pas op het moment dat er een korting gegeven werd. Via een organisatie waar ik lid van ben, heb ik nog een extra korting gekregen. Altijd leuk meegenomen natuurlijk en zo bleef ik binnen mijn budget.

  • [*]

Als je weet waar je naar toe wil, kun je de prijzen vergelijken van verschillende aanbieders van dezelfde bestemming.

  • [*]

Ga je niet op reis maar wil je een dag naar een pretpark, dan kun je via internet vaak kaartjes met korting kopen.

Voorbereidingen

  • [*]

Voor een wandelvakantie heb je wandelschoenen nodig die passen bij het gebied waar je gaat wandelen. Nieuwe schoenen moeten ingelopen zijn voor de vakantie. Maar ook met ingelopen wandelschoenen is het noodzakelijk om te trainen.

  • [*]

Na aanschaf van een nieuwe tent kun je voor de vakantie een weekend gaan proef kamperen. Wat je mist, kun je dan nog aanschaffen.

  • [*]

Als je met eigen auto naar je vakantiebestemming reist, controleer dan of de staat van onderhoud goed genoeg is voor de reis.

Vertrek

  • [*]

Om op de dag van vertrek stress te voorkomen heb ik taxi vervoer naar Schiphol geregeld. Er zijn veel aanbieders voor taxivervoer naar Schiphol met verschillende prijzen. Gedeeld vervoer is het voordeligste.

  • [*]

Je kunt ook met eigen auto naar Schiphol rijden en hem daar parkeren op een parkeerplaats voor lang parkeren. Voor deze optie zijn veel keuzemogelijkheden met verschillende prijzen. Als je met meerdere personen reist, kan dit voordeliger zijn dan taxivervoer.

  • [*]

Een derde optie is het reizen naar Schiphol met het openbaar vervoer. Verschillende reisgenoten hebben echter op de dag van vertrek te maken gehad met storingen in het treinverkeer.

  • [*]

De laatste optie is dat iemand je naar Schiphol wil brengen.

Programma op de plaats van bestemming
Bij mijn reis stond het programma vast en het hotel en de maaltijden waren betaald. Ik heb dus alleen geld gepind voor consumpties voor onderweg en wat onvoorziene uitgaven. Het hotel bleek all inclusieve te zijn, zodat ik geen kosten heb gemaakt in het hotel. Dat was dus een financiële meevaller.
Ga je kamperen, maak dan een begroting van de kosten die je per dag moet maken. Als je de camping niet van tevoren geboekt hebt, bereken dan de kosten van de camping, de maaltijden, benzinekosten en overige uitgaven zoals drankjes, ijsjes, entreegelden.
Bepaal in alle gevallen wat je per dag maximaal uit wil geven en houd je daaraan. Dat is de enige manier om je financiën ook na de vakantie op orde te houden.

Weer naar huis

Het vliegtuig waarmee ik na de vakantie terug zou vliegen bleek vertraging te hebben. Gelukkig is de vertraging beperkt gebleven tot een half uur en kwam ik uiteindelijk maar 5 minuten later dan gepland aan op Schiphol. Wanneer de aankomstvertraging echter langer is dan 3 uur, dan heb je recht op een schadevergoeding. Je moet daar dan een EU Klachtenformulier voor invullen dan je kunt downloaden op www.rechtenvanvliegtuigpassagiers.nl

Afsluiting
Het was fijn om weer thuis te komen. Financieel gezien was deze vakantie goedkoper dan ik had begroot, ondanks de aanschaf van twee kleine cadeautjes voor mezelf!
Ik heb optimaal genoten van deze vakantie omdat alles goed geregeld was!

Hoe zorg jij ervoor dat je optimaal kunt genieten van je vakantie?

Wil jij tips om inzicht in je financiële situatie en grip op je uitgaven te krijgen en meer geld over te houden, kijk dan op www.budgetcoachnieuwegein.nl

Tineke van den Tillaart
BudgetCoachNieuwegein

lees ook: Veranderingen als je kind 18 jaar wordt

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)