Alle feiten over AOV verzekeringen in combinatie met zwangerschap

aov verzekering

Werk je als zelfstandige en zou je graag kinderen willen? Veel vrouwelijke ondernemers zijn bang dat ze er financieel erg op achteruit gaan tijdens hun zwangerschapsverlof. Dit hoeft echter niet het geval te zijn, als je een AOV verzekering hebt afgesloten.

Met AOV ook recht op zwangerschapsuitkering

AOV verzekeringen zijn er niet alleen voor het geval je arbeidsongeschikt raakt door ziekte of een ongeval. Ook bij een zwangerschap kan deze verzekering het inkomensverlies afdekken. In totaal heb je recht op maximaal 16 weken zwangerschapsuitkering. De uitkering ontvang je bij sommige verzekeraars per maand, bij andere in een keer. De hoogte van de uitkering is afhankelijk van het verzekerde inkomen een jaar voor de uitgerekende datum.

Het is nu nog niet verplicht om als ondernemer een AOV af te sluiten. In het nieuwe pensioenakkoord dat begin juni is gepresenteerd, is vastgesteld dat dat in de toekomst wel een verplichting zal worden. Het overgrote deel van de ondernemers heeft momenteel nog geen AOV verzekering. Het meest gebruikte argument is dat de premie te hoog is. Maar wist jij al dat de premie fiscaal aftrekbaar is bij een maandelijkse uitkering? 

Voorwaarden bij AOV in geval van een zwangerschap

Heb je een kinderwens en wil je recht hebben op een arbeidsongeschiktheidsverzekering, houdt er dan wel rekening mee dat er vaak bepaalde voorwaarden gesteld zijn. Zo heb je bij de meeste verzekeraars pas recht op uitkering van de AOV verzekering als de uitgerekende datum minimaal een of twee jaar na de ingangsdatum van de verzekering ligt. Ook kiezen ondernemers vaak voor een eigenrisicoperiode om de premie voor de AOV verzekering te verlagen. De eigenrisicoperiode wordt in mindering gebracht op de periode die je recht zou hebben op de uitkering.

Uitkering AOV vaak hoger dan ZEZ

Om te voorkomen dat Nederlandse vrouwelijke ondernemers het inkomensverlies tijdens het zwangerschapsverlof als drempel zien voor het krijgen van kinderen, heeft de overheid hier ook een regeling voor in het leven geroepen. De zogenaamde ZEZ-uitkering, dat staat voor Zelfstandige en Zwanger. Hiermee heb je 16 weken recht op zwangerschapsverlof. De hoogte van de ZEZ-uitkering wordt berekend aan de hand van het inkomen dat je het voorgaande jaar had (je winst). 

Hoewel het natuurlijk fijn is dat er een voorziening zoals de ZEZ is, dekt deze waarschijnlijk voor veel vrouwelijke ondernemers niet het volledige inkomensverlies af. Er geldt namelijk een maximum van 100 procent van het minimumloon. In 2019 is dit 1.635,60 euro bruto per maand. Dit bedrag ontvang je als je jaarlijks meer dan 1.225 uur besteedt aan je onderneming. Werk je minder, dan wordt de hoogte van uitkering bepaald aan de hand van het aantal uur per week dat je als ondernemer werkt. Verdien jij nu meer dan het minimumloon? Dan is het afsluiten van een AOV aantrekkelijker dan de ZEZ-uitkering. De hoogte van de AOV kun je immers zelf bepalen als je de verzekering afsluit.

Ook interessant

Handige info over nog een andere belangrijke verzekering bij een kinderwens: alles over de beste zorgverzekering tijdens en na je zwangerschap.

en lees ook: zo kom je af van broze nagels

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)