5 tips voor de werkende vrouw

werkende vrouw

We zijn gelukkig in een tijd aangekomen waarin het de normaalste zaak is dat vrouwen fulltime werken. Dat er nog steeds wel stigma’s en oude gewoontes zijn over de rol van de vrouw die erg vermoeiend kunnen zijn, is helaas ook een feit. Dat maakt het er soms niet makkelijker op om een werkende vrouw te zijn. Daarom geven wij vijf belangrijke tips voor werkende vrouwen.

Thuis delegeren

Werken en moeder zijn is best te combineren. Fulltime werken en fulltime ‘huisvrouw’ zijn niet. Verwacht dit dan ook niet van jezelf, en maak anderen thuis ook duidelijk dat dit onrealistisch is. Leer delegeren. Het kan helemaal geen kwaad om ook je kinderen al relatief vroeg kleine taakjes in het huishouden te leren, want daar worden ze alleen maar zelfstandiger van. Uiteraard kan je partner ook de handen uit de mouwen steken. Werken jullie allebei fulltime, dan kun je ook allebei evenveel doen in het huishouden. Heb je geen partner, gun jezelf dan een huishoud(st)er. Dat klinkt misschien decadent, maar je werkt al hard genoeg.

Pensioen opbouwen als zelfstandig ondernemer

Ben je werkzaam als zelfstandig ondernemer met personeel of zzp’er? Dan pluk je niet de vruchten van een dienstverband in loondienst, zoals pensioenopbouw. Dat betekent dat voor pensioen opbouwen zzp’ers en andere zelfstandig ondernemer zelf iets anders moeten regelen. Velen hebben daar niet zo’n trek in, want dat betekent dat je van wat je overhoudt van je inkomen dat niet naar de belastingdienst toegaat je ook nog wat opzij moet zetten voor je pensioen. Hoewel dat inderdaad betekent dat je het nu wat krapper hebt, zorgt het er ook voor dat je op je oude dag geen geldzorgen hoeft te hebben. Gun jezelf die vooruitziende blik, want je krijgt er later spijt van als je het nu niet doet. Laat je niet ontmoedigen

Men zegt wel eens dat vrouwen twee keer zo hard moeten werken dan mannen om te bewijzen wat ze kunnen. Dat is uiteraard niet omdat vrouwen daadwerkelijk minder zouden kunnen, maar omdat het nog bij sommigen een beetje ingebakken zit dat dat wel zo zou zijn. Het kan erg frustrerend zijn als je er extra hard voor moet werken, maar laat je niet ontmoedigen en laat het er vooral niet bij zitten, want dan geef je mensen die deze ouderwetse gedachte in stand houden ten onrechte gelijk. Het feit dat jij extra hard kan werken én daarnaast ook nog je gezin en je huishouden hebt, bewijs eigenlijk, maar hoe sterk vrouwen eigenlijk zijn.

Vooruit plannen

Het laatste wat je na een lange werkdag kunt gebruiken, is dat je nog moet bedenken wat je gaat eten en er nog voor naar de supermarkt moet. Leuk is anders, maar probeer voordat je de boodschappen in huis haalt te bedenken wat je de hele week gaat eten. Dat spaart je een hoop tijd en energie.

Bouw tijd voor jezelf in

Als je alles zo bij elkaar optelt, dan kun je het als werkende vrouw en werkende moeder behoorlijk druk krijgen. Je werk slokt veel je tijd op, je hebt het huishouden en dan heb je mogelijk ook nog kinderen, een partner of familie en vrienden die aandacht van je willen. Het is makkelijk om in dat geheel jezelf te vergeten. Dat is de snelste weg naar een burn-out, en die raden we graag af. Bouw echt – als het kan met vaste regelmaat – tijd voor jezelf in om bijvoorbeeld lekker een boek te lezen of naar de sauna te gaan. Je hebt het nodig om te kunnen blijven functioneren.

lees ook eens: droom jij wel eens van een keuken

like Like
Like
1
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)