fbpx
Vrouw en werk

Vrouwen verdienen minder dan mannen….

vrouwen verdienen minder
Felice
Geschreven door Felice

Vrouwen verdienen minder dan mannen….

Het is geen nieuws, maar toch haalde het de kranten: Vrouwen verdienen minder dan mannen. Zelfs als je door berekend dat vrouwen minder werken dan mannen.
Dat is natuurlijk al een vreemde constatering.

Bedoeld wordt natuurlijk dat vrouwen minder uren in loondienst doorbrengen dan mannen.
Wanneer het gaat om de uren dat je daadwerkelijk op je kont zit, ziet het plaatje er beslist anders uit. Tenminste dat denk ik.  Ik geloof niet dat iemand ooit de moeite heeft genomen er een wetenschappelijk onderzoek aan te wagen. Mocht ik me vergissen: stuur mij dan onmiddellijk dat onderzoek !!

Vrouwen in loondienst

Terug naar de loondienst. Is het vreemd dat vrouwen minder betaalt krijgen dan mannen voor hetzelfde werk?
Nee hoor, helemaal niet. Het is gewoon onze eigen schuld. En we kunnen het ook zelf oplossen.

Eeuwen lang was het zo dat de vrouw de “binnenboel” deed en de man de buitenboel.
Dus de mannen gingen beren en mammoeten jagen en de vrouwen maakten daar biefstukjes en warme dekens van. Man en vrouw hadden elkaar nodig. Je hebt niks aan een beer, als er niemand is die hem tot biefstuk kan verwerken. Omgekeerd heb je niks aan je slagerskunsten als er niks te slachten valt. En allebei heb je niks te eten als niet beide skills in de grot aanwezig zijn.

Toen we ophielden met jagen, zette dit patroon zich voort: vrouwen verzorgden de boerderij ( en de veestapel en stuurden de meiden en de knechten aan ) En manlief ging naar de markt om de boel te verkopen. Opnieuw een prima symbiose.

Hetzelfde zag je in de steden. De handel was aan huis: dat gedeelte verzorgden de vrouw. Maar toen werd de handel groter. En er werden pakhuizen gebouwd: de handel verplaatste zich…En de vrouw zat thuis… Zo werden we status symbool. Een vrouw die thuis zat.

Pas eeuwen later kwamen we erachter dat niet altijd in ons voordeel was. We hebben alles moeten bevechten: het recht om te stemmen, het recht om te werken, het recht om onze eigen naam te blijven dragen. Hoe hebben we kunnen denken dat we het recht op gelijke beloning cadeau zouden krijgen?

Er ligt dus nog gewoon wat te vechten op ons pad. Dat gaat ons heus wel lukken!

lees ook : Geld verdienen met je hobby: kan dat?

Like

Over de auteur

Felice

Felice

11 reacties

Geef een reactie