Yoga in je ochtendroutine

,
Yoga in je ochtendroutine

Je ochtendroutine is een bepalend moment voor het verloop van de rest van je dag. Begin jij de dag meteen met je to do’s of je telefoon, of wil je bewuster je dag starten? Dan is yoga in de ochtend een mooie toevoeging aan je routine.

Het is heel verleidelijk om in de ochtend je telefoon erbij te pakken, om je appjes of social media te checken. Dit zorgt er helaas wel voor dat je dag meteen gestrester start. Benieuwd hoe yoga in de ochtend hier verandering in kan brengen? Hier zijn een paar voordelen.

Mindful opstaan

Door de dag te beginnen met yoga, ben je meteen bewust bezig met je lijf en je ademhaling. Dit zorgt er ook voor dat je geest makkelijker ontspant. Wellicht is het zelfs makkelijker om op deze manier te ontspannen dan met meditatie, doordat je niet stilzit en je kunt focussen op de houdingen van je practice. Je bent heerlijk in het moment en dan verdwijnen die to do’s zo naar de achtergrond.

Positiever begin van je dag

Als je je dag direct in haast begint, kan dat nog wel eens frustratie of teleurstelling in jezelf opleveren en dit zorgt alleen maar voor meer stress. Door yoga aan je ochtendroutine toe te voegen, ben je meteen bezig met een activiteit waar je je beter door voelt achteraf. Zelfs als het wat pittiger voelt wanneer je net je bed uitrolt; achteraf ben je gegarandeerd blij dat je het gedaan hebt! Iets wat kan motiveren, is om je yogamat alvast klaar te leggen in de avond, zodat je er meteen aan herinnerd wordt dat je je dag wilde starten met je practice. Zorg dat de mat van goede kwaliteit is, zodat je het meeste uit je sessie kunt halen. En wie weet dat een leuke print of kleurtje jou wel extra vrolijk maakt in de ochtend!

Bewuste beweging

Hoewel yoga vele verschillende stijlen kent, van zeer actief tot enorm rustig, is het geen keiharde workout met zware gewichten of een lange run. Daarmee past het beter bij de ochtend, waarin je de overgang maakt van je slaap naar alle activiteiten die je te wachten staan die dag. Juist door de variatie aan stijlen, kun je het zo actief maken als jij wilt en aanpassen aan je behoefte van die ochtend. Tip: wellicht vind je het fijn om rondom je menstruatie een rustigere vorm van yoga te doen en in de weken rond je ovulatie wat actiever. Zo beweeg je mee met de natuurlijke cyclus van je lijf. Probeer het eens uit!

Moment van selfcare

In plaats van meteen bezig te zijn met wat de buitenwereld van je wil, start je met yoga de dag echt voor jezelf. Je focust je op je ademhaling, wat ervoor zorgt dat je meer aanwezig bent in je lichaam en je ontspant. Door iedere ochtend zo’n moment te nemen voor jezelf, word je je ook bewuster van hoe je je voelt en waar jij behoefte aan hebt. Wel zo fijn als je een drukke dag in stapt. Je kunt zelfs een intentie zetten voor je practice, die je meeneemt gedurende de dag, en zie wat het doet met je gemoedstoestand.

Mocht je er de tijd voor hebben; blijf dan even iets langer in savasana liggen – de eindontspanning in yoga. Ga op je rug liggen, laat alles gaan en houd jezelf warm met een yogadeken, zodat je kunt blijven ontspannen. Deze houding is een heerlijke afsluiting na iedere practice en geeft een gevoel van veiligheid en rust.

Lekker voor je lijf

Door de dag te starten met yoga, wordt de bloedcirculatie geactiveerd, warm je je spieren op en zorg je ook voor een lekkere stretch. Naast de voordelen voor je geest, zijn er dus ook een hoop voordelen voor je lichaam. Door te focussen op je adem, nodig je een diepere ademhaling uit in je lichaam. Dit zorgt voor meer zuurstof en een verhoogde longcapaciteit, wat de algehele vitaliteit van je lichaam ondersteunt. Wist je dat yoga zelfs voordelig werkt voor het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel? Wat lichte tot medium beweging voor je ontbijt, zorgt ervoor dat de piek in je bloedsuikerspiegel minder hoog wordt en daarmee zal je ook minder last hebben van een dip in je energie na het eten.

Telefoon out, yogamat in dus. Hopelijk voel jij je straks sterker, energieker en vooral meer happy door je dag te beginnen met yoga!

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)