Over gezond verstand en social media gesproken

gezond verstand

Gebruik je gezonde verstand, riepen we vroeger. Vonden we een heel gewone uitdrukking.
Maar wat is gezond verstand eigenlijk? Wat verstaan we daaronder?
En waarom zien we op social media zo vaak voorbeelden van het niet gebruiken van gezond verstand?

Je verstand gebruiken, betekent dat je je hersens in werking zet. Het klinkt eenvoudig, maar dat valt tegen. Die hersens moeten informatie verwerken, dat is een proces en dat kan wat tijd in beslag nemen.
Immers voor je alle informatie hebt verzameld, die informatie hebt gewogen en verwerkt en opnieuw hebt gerangschikt: dat kost wel een minuutje of wat.

Wat bedoelen we met gezond verstand? Nou ja: gezond is dat alles in evenwicht is, toch?
Dat alles in je lichaam naar behoren werkt. Niks te veel en niks te weinig: zo kan je lichaam het leven aan.

Je gezonde verstand gebruiken, kost dus nog meer tijd dan dat ene minuutje. Immers, je moet even de niet helemaal evenwichtige zaken uit je systeem filteren.

Wanneer we op social media kijke, zien we binnen no-time een heleboel voorbeelden van het niet gebruiken van gezond verstand. Soms zijn dat hilarische reacties, omdat ze helemaal niet over het onderwerp gaan. Soms zijn het reacties die kwetsend kunnen zijn. In dit artikel zie je de nodige voorbeelden

gezond verstand

Ik denk dat dit soort reacties alles te maken hebben met gehaastheid. Social media: twitter, facebook, zijn uiterst vluchtige media. De berichten vliegen om je oren. Je moet snel reageren, anders is het bericht weer weg. Mensen die hun telefoon niet weg kunnen leggen, geven meestal ook eerlijk toe dat ze bang zijn iets te missen…

Die vluchtigheid helpt ons niet ons gezonde verstand te blijven gebruiken. Je ziet een medeling, je denkt : WAT??? En je typt een reactie. Zonder je hersens de tijd te gunnen de informatie naar behoren te verwerken…Zonder jezelf de tijd te gunnen de niet helemaal evenwichtige zaken uit je systeem te filteren.

Zou het helpen als je voordat je een post wil plaatsen er een pop-up verscheen met de tekst: “Heb je hier goed over nagedacht??”

 

lees ook eens: Colums schrijven is voor azijnpissers van Anneke de Jong

like Like
Like
1
1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)