Werken, door Cynthia Poen

werken

Over werken, werkende moeder zijn en werkeloosheid

Werkeloosheid, het blijft een bizar fenomeen. Waar er aan de ene kant zoveel krapte is, zitten er in andere bedrijfstakken zoveel mensen duimen te draaien. Alleen al bij dat idee, lopen de rillingen over mijn lijf.

Ik heb er altijd bewust voor gekozen om te blijven werken, ook toen de kinderen klein waren. Die twee kindjes, die zorg deden we samen. Die baan was voor mij ook belangrijk. Soms verbaas ik me over vrouwen die geen baan buitenshuis hebben. Ik veroordeel absoluut niet, ik verbaas me alleen, ik zou het echt niet kunnen, thuisblijfmoeder zijn. Of thuisblijfvader natuurlijk ☺

Misschien dat ik een eenzijdig beeld heb, dat kan, maar ik zou mijn werk zo missen. Mijn werk is zo’n groot deel van wie ik ben. Daar kan ik iemand anders zijn dan moeder of partner, daar ben ik Cynt. In mijn vakgebied bijblijven, mezelf daarin blijven ontwikkelen en er meer over leren, vind ik gewoon heel erg fijn. Ik geniet van mijn werk, altijd gedaan ook. Het zou voelen als saai denk ik, en ik hou niet van saai, niet constant.

werk hebben was niet alleen financieel fijn

Natuurlijk bleef ik ook werken omdat het financieel fijn was, en omdat ik in de zorg werk kon dat op de momenten dat mijn partner thuis was voor de kinderen. Wisseldiensten draaien heeft ook zo zijn voordelen. Maar dat was echt niet de belangrijkste reden, ik wilde het ook gewoon graag voor mezelf. Elke nieuwe training of cursus wilde ik graag volgen, en op mijn achtenveertigste begon ik gewoon nog aan een nieuwe studie. Geweldig leuk vond ik dat, en wat leerde ik veel over mezelf in die schoolbanken. Er ging weer een hele andere wereld voor me open.

Daarom kan ik me zo goed voorstellen hoe erg het moet zijn als je werkeloos wordt, ik zou me absoluut persoonlijk afgewezen voelen, ook al heeft dat natuurlijk meestal met andere zaken te maken. Zoals tijdens de huidige corona periode, waarin er zoveel bedrijven moeten inkrimpen. Maar toch, ik ben mijn hele leven geen dag zonder baan geweest, dus dat zou echt mijn wereld op zijn kop zetten.

Mijn baan heeft me ook heus kopzorgen bezorgd, enorm verdriet of grote twijfel. Heb ik bepaalde situaties wel op de juiste manier afgehandeld, doe ik wat ik doe wel goed? Ik werk met mensen en dan is eigenlijk niets zwart-wit. Maar onder aan de streep heeft het me waanzinnig veel opgeleverd aan levenslessen. En in mijn ogen is dat pure rijkdom. 

lees van Cynthia ook eens : tijd om stil te staan

Meer lezen van Cynthia? Kijk eens op cynthiapoen.nl

like Like
14 antwoorden
 1. Corrina
  Corrina zegt:

  Ik ben geen mama maar werk vanaf me 17de al
  Elke dag nog met plezier
  Leuk team en ik wordt door iedereen echt gezien als onderdeel van het team

  Beantwoorden
 2. Rory
  Rory zegt:

  Heel eerlijk? Ik ben dolblij hoe anders het is gelopen sinds mijn zwangerschap. Ik heb vanaf mijn twintigste non-stop in loondienst gewerkt tot en met mijn veertigste. Toen raakte ik – dolgelukkig – zwanger van ons eerste en enige kindje. Door omstandigheden raakte ik mijn vaste baan kwijt en heb ik er bewust voor gekozen het eerste jaar thuis te blijven en voor haar te zorgen. En dat had ik absoluut niet anders willen doen (ook geen veroordeling vanuit mij voor mensen die andere keuzes maken. In mijn geval wilde ik – nadat ik zo lang op haar had gewacht. We dachten zelfs dat ik nooit een kind zou kunnen krijgen – zelf bij haar blijven). Ook bij mij ging het kriebelen en na ruim een jaar ben ik langzaam aan gestart met bloggen, wat uiteindelijk ook mijn bedrijf is geworden. Heel anders dan in loondienst werken, dat geef ik toe. De verdiensten zijn ook niet te vergelijken. Maar de vrijheid en de mogelijkheden om mijn eigen werktijden te bepalen zijn niet in geld uit te drukken. Let wel, voor mij. Dit gezegd hebbende gaat mijn werk altijd door. Ook ’s avonds en in het weekend. Toch geeft het mij heel veel.

  Beantwoorden
 3. Caroline
  Caroline zegt:

  Ik vind het zalig om te werken, ik heb een goede baan, fijne werkplek, en hele leuke collega’s. Ik wissel mijn baan af met bloggen en de zorg voor mijn gezin.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)