Je wordt werkloos, hoe blijf je financieel in balans? Tineke van den Tillaart

werkloos

Als je je baan kwijt raakt en je dus werkloos bent, heeft dit financiële gevolgen.

Heb je recht op een WW-uitkering, dan ontvang je de eerste twee maanden 75% van je dagloon en de resterende tijd 70% van je dagloon. Aangezien er met een maximum dagloon gerekend wordt, zal je inkomen sterker dalen als je een hoog inkomen hebt verdiend.Je moet je dus zo snel mogelijk gaan voorbereiden op een lager inkomen.

1. Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven voor de huidige situatie.

Dit is de basis om inzicht te krijgen in je inkomsten- en uitgavenpatroon.

2. Kijk kritisch naar je vaste en variabele uitgaven en vraag je af welke kosten je kunt verlagen.

a. Welke abonnementen kunnen direct opgezegd worden?
b. Hoeveel geef je uit aan het huishouden en persoonlijke verzorging?
c. Welke variabele kosten zijn echt noodzakelijk?

3. Maak een overzicht van de inkomsten in de nieuwe situatie.

a. Wat verandert er in je recht op toeslagen? Misschien heb je nu wel recht op toeslagen terwijl dat voorheen niet zo was. Bereken je recht op toeslagen bij www.toeslagen.nl Als je de toeslagen niet direct nodig hebt kun je wachten met aanvragen tot het 1e kwartaal van het jaar er op. Je weet dan hoe hoog je inkomen in voorgaand jaar is geweest. Dit voorkomt dat je geld terug moet betalen, omdat je door een nieuwe baan meer inkomen had. Heb je moeite met rondkomen? Vraag de toeslagen dan direct aan en geef veranderingen in het inkomen direct door!

b. Moet het bedrag van je voorlopige teruggave van de belasting aangepast worden? Door de inkomensdaling, kan je recht op aftrek verlaagd zijn. Je ontvangt dan meer dan waar je recht op hebt. Geef het nieuwe inkomen dus zo snel mogelijk door via het programma ‘voorlopige aanslag’ op www.belastingdienst.nl om te voorkomen dat je geld moet terugbetalen. Werkloos zijn is duur genoeg!

4. Maak een overzicht van de uitgaven in de nieuwe situatie.

a. Houd rekening met kosten die voorheen door je werkgever vergoed werden en noodzakelijk blijven.
b. Als je vaker thuis bent zullen de energiekosten stijgen, pas eventueel het voorschotbedrag aan bij de energieleverancier.
c. Welk bedrag wil je reserveren voor de verschillende soorten variabele kosten?
d. Reserveer maandelijks een bedrag om te sparen voor onverwachte uitgaven, kleding, verjaardagen.
e. Grote uitgaven zullen zo mogelijk uitgesteld moeten worden.
f. realiseer je dat werkloos zijn, geld kost en wees niet bang te bezuinigen.

5. Reken uit of je uitgaven hoger of lager zijn dan de inkomsten.

a. Kom je tekort of heb je maar heel weinig over, kijk dan of je nog meer kunt besparen op de uitgaven of gebruik kunt maken van tegemoetkomingen van bijvoorbeeld de gemeente. Op www.berekenuwrecht.nl kun je berekenen waar je recht op hebt.
b. Heb je betalingsregelingen en/of aflossingen van leningen lopen en kom je geld te kort, overleg dan of je het aflossingsbedrag kunt verlagen.

Hoe eerder je begint met het in kaart brengen van je inkomsten en uitgaven, hoe beter je in kunt spelen op de nieuwe situatie van werkloos zijn met minder inkomsten. Het zal je meer rust geven als je weet dat je uitgaven in balans zijn met een lager inkomen.

Waar kun jij op besparen?

Wil jij tips om inzicht in je financiële situatie en grip op je uitgaven te krijgen en meer geld over te houden, kijk dan op www.budgetcoachnieuwegein.nl

Tineke van den Tillaart
BudgetCoachNieuwegein

lees ook: financiële tips voor als je gaat samenwonen

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)