De week van het geld.

geld

Geld is een leuk onderwerp van gesprek

Als ik het goed heb, is het de week van het geld (en als ik het mis heb, dan kan me dat nog niet schelen)
Geld is een leuk onderwerp van gesprek. En weet je waarom? Omdat mensen nog altijd geld een enorm taboe vinden.
Waar Amerikanen hun hand uitsteken en zeggen: “” HI, I’m Bill I make xxxxx thousand a year”, vertellen wij nog liever wat we in de slaapkamer doen dan wat we verdienen..

Ik heb een Australische vriend Anthony heet hij. Het s zo verfrissend hem te horen vertellen hoeveel iets hem gekost heeft en hoe lang hij daarvoor heeft gewerkt.
En het is zo leuk, hem uit zijn  Tshirt te zien barsten van trots op zijn huis. Dat hij helemaal zelf heeft betaald en voor een groot deel ook zelf gekocht.

Wij zijn terughoudend

Wij Nederlanders zijn uiterst terughoudend wanneer het gaat over wat iets kost. Dat is soms echt een beetje dwaas. Wanneer ik wil weten wat jouw nieuwe huis heeft gekost, dan ben ik daar in 2 minuten googlen achter… Auto’s idem dito. En salarissen vind je ook in een ommezien.
In een volgend leven wordt ik tandarts, zelfstandig tandarts wel te verstaan.

Het lijkt wel of hier in Nederland geld uitgeven iets schandaligs is. Let maar eens op hoe mensen zich verontschuldigen wanneer ze bijvoorbeeld een heel dure jas kopen. Ze zeggen dingen als: “ja de vorige was zo oude, die kon ECHT niet meer” Of: “deze jassen gaan gewoon jaren mee!” Of “ik ben erg gehecht aan dit merk, het is het enige wat me echt goed zit”
Maar nu nooit roepen we eens royaal: “JAAAAA, die jas was poepie duur! Belachelijk duur! En zal ik je eens wat ergers vertellen: ik kan het me eigenlijk niet eens permitteren!! Maar ik wilde hem gewoon HEBBEN!!

Het goede voorbeeld

Laat ik eens het goede voorbeeld geven. Gisteren heb ik twee prachtige potlood tekeningen gekocht. Omdat het kan, omdat ik ze wou hebben, omdat ik ze prachtig vond. Ik heb er 30 euro per stuk voor betaald. Maar het dubbele had ik er ook blind voor neergelegd.

Zie je zo makkelijk  is het om over geld te praten

lees ook: spaar jij bonnetjes?

En lees: waar dokken we voor zonder na te denken

like Like
17 antwoorden
 1. Stefaan Blogvivant
  Stefaan Blogvivant zegt:

  Onder vrienden zijn we ook open over financiën. ik heb daar eigenlijk ook geen probleem mee om hier over te praten. Zoals je zegt met wat google werk kom je al achter veel achter.
  En soms denk ik is hmm dit is duur maar anderzijds we leven maar één keer en we werken hard dan kan dat er al is af :)

  Beantwoorden
 2. Tania
  Tania zegt:

  Als ik iets leuk vind en soms kan het eens wat duurder zijn dan koop ik dat. Als ze mijn scheef bekijken omdat het iets duurs is dan is dat hun probleem vind ik.

  Beantwoorden
  • Felice Veenman
   Felice Veenman zegt:

   tuurlijk is het dat! jij bent verantwoordelijk voor jouw uitgaven. Als jij eens wat meer wil uitgeven, is dat jouw zaak ( zolang je niet van anderen verwacht dat zij dan je eten verzorgen..maar dat doe je vast niet!

   Beantwoorden
 3. The lemon kitchen
  The lemon kitchen zegt:

  Heel leuk geschreven weer! Ik kan me ook goed vinden in je verhaal. Het blijft een lastig onderwerp als je met mensen praat die er anders over denken of minder of juist meer te besteden hebben.

  Beantwoorden
 4. Eileen
  Eileen zegt:

  Wederom weer heerlijk geschreven! Ik kan me zo goed vinden in jouw verhaal. Wanneer je iets koopt waarvan anderen het te duur vinden, krijg je al snel een gekke blik. Maar waarom? Het is toch heerlijk om ook eens iets leuks voor jezelf te kopen (ook al heb je het helemaal niet nodig ;) ) Geniet van je nieuwe aankopen!

  Beantwoorden
 5. Manon
  Manon zegt:

  Grappig dat veel mensen daar zo’n moeite mee hebben inderdaad. Zelfs als je met vrienden of familie praat over werk houden ze salaris nog het liefst geheim. Ik hoef het ook niet perse te weten, lekker belangrijk … maar als het ter sprake komt moet je het toch gewoon kunnen zeggen. Wel grappig dat je er over geschreven hebt, want ik had er nooit over nagedacht dat wij Nederlandsers zo moeilijk doen. Goed voorbeeld van die jas. HAHA!

  Ik heb gisteren ook een fantastisch mooi boek van Bart’s Boekje (Secret Escapes) gekocht. 20 euro, maar ik heb het ECHT niet nodig. Gaat gewoon mooi staan in m’n kast en dat is het haha.

  Beantwoorden
 6. Emmy
  Emmy zegt:

  Ik heb er op Budget Diva Magazine een artikel over geschreven met titel ‘Waarom praten we makkelijker over seks dan over geld?’
  Het is ook het enige artikel waar geen comment onder staat.
  Rest my case! ;-) :wacko:

  Beantwoorden
 7. Marlies
  Marlies zegt:

  Vermoeiend al die taboes die we elkaar opleggen. Ik kan persoonlijk net zo blij zijn met een koopje als met een dure aanschaf.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)