Hoeveel energie verbruiken de huishoudelijke apparaten waar we niet meer zonder kunnen?

energie verbruik

Er komen steeds meer moderne huishoudelijke apparaten op de markt. Een gemiddeld huishouden heeft wel 93 apparaten in huis staan. Dat is flink wat. Natuurlijk zijn veel apparaten erg handig en maken ze ons leven een stuk makkelijker, maar ze vreten ook veel stroom.

Energieverbruik onmisbare huishoudelijke apparaten

Een aantal huishoudelijke apparaten is echt niet meer weg te denken uit huis. Niemand kan tegenwoordig meer zonder. Welke apparaten zijn dit en hoeveel energie verbruiken deze?

Televisie

Bijna ieder huishouden heeft tegenwoordig wel een televisie. Deze zijn er in verschillende soorten en maten. Over het algemeen geldt: hoe groter je televisiescherm is, hoe meer stroom jouw televisie verbruikt. Ook het type beeldscherm, de helderheid en het contrast spelen een rol. Als jouw televisie een groot plasmascherm heeft en dagelijks zo’n vier uur aanstaat, verbruikt deze jaarlijks ongeveer 450 kWh aan stroom. Daarvoor betaal je zo’n 90 euro per jaar. Heb je een zuinige lcd-led-televisie? Dan verbruikt je televisie jaarlijks slechts 150 kWh. Daarvoor betaal je ongeveer 30 euro per jaar.

Vergeet je televisie niet uit te zetten als je er niet meer naar kijkt. Zet de televisie niet op stand-by, maar haal de stekker uit het stopcontact. Als je stekker nog in het stopcontact zit, wordt er namelijk nog steeds wat stroom verbruikt. En dat kost je zo 35 euro extra per jaar aan stroomkosten.

Vaatwasser

Heb je een vaatwasser, dan kun je je waarschijnlijk geen leven zonder meer voorstellen. Die 70 euro per jaar die een vaatwasser aan stroom kost, is het voor de meesten waarschijnlijk meer dan waard. Nooit meer met de hand afwassen. Toch kost een vaatwasser je meer dan vier keer zoveel energie als een handwas. Ga je voor een vaatwasser met het energielabel A+++ , dan kun je iets besparen op de energiekosten. Je bent dan per jaar zo’n 55 euro kwijt aan stroom. Natuurlijk gaat energiebesparing niet alleen om de kosten, maar ook om het milieu. Kies daarom een vaatwasser met eco-programma en zet de vaatwasser pas aan als deze hélemaal vol zit.

Wasmachine

Ook de wasmachine is tegenwoordig in de meeste huishoudens onmisbaar. Hoeveel energie een wasmachine verbruikt, is onder andere afhankelijk van de leeftijd van de wasmachine. Oude wasmachines zijn namelijk echte stroomslurpers. Het verschil in stroomkosten tussen een oude en nieuwe wasmachine, kan oplopen tot wel 100 euro per jaar. Daarnaast hangt het verbruik ook af van hoe heet je wast. Bij een was op 60 graden Celsius wordt bijna twee keer zoveel stroom verbruikt als bij een was op 40 graden Celsius.

Koffieapparaat

Met een modern koffiezetapparaat, zoals een Nespresso– of Senseo-machine, zet je vaak één of twee kopjes tegelijk. Het water moet daardoor steeds opnieuw opwarmen, en dat kost veel energie. Zet je elke keer één kopje koffie, dan kost het eerste kopje je 0,06 euro. Het tweede kopje kost vervolgens 0,02 euro – als je daar niet te lang mee wacht. Heb je een ‘ouderwets’ koffiezetapparaat en zet je een volle pot, dan kost dit je maar 0,06 euro. Dat is net zoveel als voor het eerste kopje bij een modern koffiezetapparaat, maar uit zo’n volle pot haal je gemakkelijk zes tot acht kopjes koffie. Stuk goedkoper dus.

Quooker

Ben jij een echte theeleut en heb je thuis een Quooker? Dan gaat er ook flink wat energie verloren doordat het water bij elk kopje opnieuw opgewarmd moet worden. Het is een stuk voordeliger om een pot thee te zetten en een waterkoker of fluitketel te gebruiken.

Energielabel apparaten

Veel huishoudelijke apparaten hebben een energielabel. Hieraan kun je zien hoe energiezuinig een apparaat is. Het energielabel gaat van A+++ tot en met D, van meest energiezuinig naar minst energiezuinig. Kijk bij de aanschaf van nieuwe huishoudelijke apparaten dus altijd naar het energielabel. Hier kun je veel energie mee besparen. Dat is goed voor het milieu en je bespaart er flink wat geld mee. Kies je daarnaast tijdens het energie vergelijken voor groene stroom, dan ben je nóg milieubewuster bezig en kun je ook nog eens wat extra geld besparen. En koop je met dat geld nieuwe, energiezuinige apparaten? Dan bespaar je op de lange termijn nog veel meer.

lees ook: on line shoppen: voors en tegens

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)