we hebben allemaal een mening

mening

Lang leve de vrijheid van meningsuiting, maar hebben we niet een tikkie teveel?


Op zich is daar natuurlijk helemaal niks mis mee. Wij leven in een vrij land, we mogen dat gewoon hebben. Al willen we er 100 hebben, dat mag!  En dat is een gelukkige tegenstelling met vele andere landen in de wereld. Dat wij in ons land ons in een gunstige positie bevinden als het gaat om vrijheid van meningsuiting. Daar zijn we ons niet alleen ten diepste van bewust, daar maken we ook ten volle gebruik van.

Niemand hier in dit land, kan een mening hebben, zonder dat een ander daar weer een eigen idee over heeft. En dat is goed. NIet alleen voor de vrijheid van meningsuiting, maar op die manier kunnen wij per dag op tv een gemiddelde van 3 praatprogramma’s vullen! Hoera! Stel je voor dat we het met een praatprogramma moesten doen. Dan moesten we de rest van de avond naar “wie is de slimste mens ” en naar “goede tijden-slechte tijden” kijken. Wil je niet.

Leidt vrijheid van meningsuiting een mening overschot?

Toch bevangt mij de laatste tijd enige twijfel. Hebben wij toch niet een tikkie last van een mening-teveel? Van mening-kokken? Of mening-gitis?
Ik bedoel te zeggen, wordt het aantal meningen misschien niet gewoon teveel voor een mens om te kunnen hebben. Stijgt de vrijheid van meningsuiting ons naar het hoofd, krijgen wij er koorts van?

Ik heb overwogen om een oproep te doen naar Rutte, om het aantal meningen gewoon terug te dringen.  Tien per persoon of zo. Nog steeds vrijheid van meningsuiting, want je mag zelf weten welke 10 meningen, maar niet meer dan 10. Maar ik ben bang dat ik daarmee een exponentiële groei van meningen veroorzaak. Want daar heeft natuurlijk iedereen weer wat over te zeggen.

Een mening teststraat

Wellicht kunnen we het anders aanpakken. Een mening teststraat. Daar moet je doorheen, om te testen hoeveel meningen je hebt. Bij meer dan tien ga je in social media quarantaine. Die duurt 10 dagen en dat moet genoeg zijn om al je overbodige meningen op te ruimen en weg te doen. Met een beetje geluk, verdiep je de tien meningen die je mag houden. Tenslotte is er niks mis met een goed onderbouwde mening.

Het lijkt mij een strak plan. Het enige wat we nu nog moeten tackelen: wat komt er over een half jaar op tv?

like Like
Ha Ha
1
8 antwoorden
 1. hippiemeisje
  hippiemeisje zegt:

  Er is niets mis met een mening hebben, vind ik, er is ook niets mis met die uit te spreken.
  Ik vind het soms wel jammer dat mensen een mening hebben, die als enige juiste zien en mensen met een andere mening willen aanvallen.
  Ik heb een mening, maar ik heb gewoon respect voor iemand met een andere mening. We zijn allemaal verschillend, hebben allemaal een verschillend referentiekader, we zijn geen eenheidsworst. Gelukkig, dat zou het anders ook zo saai maken. Maar dat kan dus wel met respect voor elkaar, vind ik, echt wel, zelfs als meningen lijnrecht tegenover elkaar staan.

  Beantwoorden
 2. Cynthia
  Cynthia zegt:

  Hahaha! Ik ben helemaal voor die test straat! En het lijkt me heerlijk als mensen zich eerst inlezen en dan hun mening eens rustig en onderbouwd opstellen. Maar ja, dat is slechts mijn mening. ;)

  Beantwoorden
 3. KoolFamily
  KoolFamily zegt:

  Ik vind dat vrijheid van meningsuiting ernstig aan een hedendaagse update toe is.
  We leven niet meer in een land/tijd waar je zou onthoofd worden door te zeggen dat je een koning of premier niet goed vindt, en dat is uiteraard heel goed.
  Velen misbruiken deze vrije meningsuiting echter door volslagen onbekenden de gekste grove verwijten te sturen onder het mom van vrije meningsuiting. Daar vind ik dat we niet vrij hoeven zijn ons mening te geven…

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)