Ik zal tot aan mijn dood toe….

jenny douwes

Bespiegelingen over de vrijheid van menigsuiting, met dank aan Jenny Douwes

Ik ben het oneens met wat u zegt, maar zal tot mijn dood uw recht verdedigen het te zeggen.
( “I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it” – Stephen G Tallentyre )

Deze prachtige zin, vat wat mij betreft ons prachtige grondrecht: het recht op vrijheid van meningsuiting samen.

luister Jenny Douwes….

Het geeft tegelijkertijd de grenzen van die vrijheid aan. Wij zijn het eens, dat we het oneens mogen zijn. Die ruimte geven we elkaar.
Het klinkt zo eenvoudig. Let op: buiten de grenzen is het ook eenvoudig. Meneer Erdogan sluit journalisten op, Trump weigert journalisten te woord te staan… Iedereen is er als de kippen bij om uit te leggen dat hier de vrijheid van meningsuiting wordt aangetast.

Binnenskamers, binnenslands, ligt het ineens een heel stuk moeilijker, merk ik.
Neem de uitspraak in de zaak van de blokkeerfriezen. Voor wie het gemist heeft. Een groep Friezen heeft vorig jaar op de snelweg een bus demonstranten tegen Zwarte Piet  tegen gehouden (vandaar de naam blokkeerfriezen) en weer naar huis gestuurd.

De uitspraak van de rechter is pittig: zij hebben anderen met geweld het recht ontnomen hun mening te uiten en dat is strafbaar.
Woedend zijn ze, de blokkeerfriezen.  Nou kan ik me dat voorstellen, het is nooit leuk om geen gelijk te krijgen. Ik heb er persoonlijk ook een hekel aan. Maar laten we eerlijk zijn: Een bus op de snelweg klem zetten en mensen vertellen dat ze hun mening niet mogen uiten en zeker niet Nu en Hier…

Lieve Jenny Douwes

Ik zou zo graag willen zeggen: “Lieve Jenny Douwes, ik ben het aan alle kanten van harte met je oneens. Wat je inhoud betreft en wat je aanpak betreft, maar heus meid, van mij mag je. Wil jij pikzwarte Pieten en vind je dat onze traditie? Ga je gang. Ik zal tot mijn dood toe je recht verdedigen dat te zeggen.”

Alleen: lieve Jenny Douwes, verdedig jij mijn recht om te mogen zeggen: volgens mij zijn onze tradities heel anders?  En mag ik dan jouw bus blokkeren als je dat niet zegt?

like Like
2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)