Wat zijn leuke thema’s voor de kinderkamer? 11 ideeën

Wat zijn leuke thema’s voor de kinderkamer

De kinderkamer is extra leuk als je ‘m inricht in een specifiek thema. En je kunt aan een heleboel thema’s denken! Misschien heeft je kind er zelf al een duidelijk idee bij. Of ben je juist nog op zoek naar inspiratie? Lees dan gauw verder.

 

Specifiek dier

Veel kinderen zijn dol op een bepaald dier. Paarden, katten, honden, konijnen, olifanten, neushoorns of dolfijnen: we noemen maar een paar bekende voorbeelden. Het is leuk om de kinderkamer hierop in te richten. Ga bijvoorbeeld op zoek naar behang met een print van het lievelingsdier erop. Je kunt ook vaak een specifieke kleur aanwijzen bij een dier. Zo past blauw bij een dolfijnenthema. Van veel dieren zijn er schattige of coole knuffels te vinden. Die geef je natuurlijk een plekje in het stapelbed. Of ga op zoek naar figuurtjes of beeldjes in de vorm van het favoriete dier. Hoe meer je er verzamelt, hoe beter. Gebruik verder nog muurstickers, beddengoed en decoraties met afbeeldingen van dieren. Zo wordt het echt een gezellige beestenboel in de kamer.

Jungle

Een wat algemener thema waar ook dieren bij komen kijken, is de jungle. Lekker groen en stoer! Je kunt hier ook specifieke dieren kiezen, denk aan leeuwen, tijgers, giraffen, zebra’s en apen. Allemaal te vinden in de jungle! Laat groen de hoofdrol spelen qua kleur, zodat het net is alsof je midden in het oerwoud staat in de kinderkamer. Richt de kamer qua meubels in met natuurlijke materialen, zoals hout, riet en rotan. Een beetje een doorleefde look mag best: dat past bij het thema. Al kun je meubels ook schilderen, in het groen of soortgelijke tinten.

Ruimte

Is je kind gefascineerd door de ruimte? Dan is dit zeker een leuk thema bij de kinderkamerinrichting. Ga op zoek naar behang met planeten erop. Of denk juist aan beddengoed met een dergelijke print. Ook rakketten en satellieten passen erbij. Er zijn zelfs bedden te vinden in de vorm van een raket. Mag de inrichting ook wel een beetje spannend zijn? Dan kun je nog een rol geven aan buitenaardse wezens, met posters aan de muur bijvoorbeeld. Of hang een poster op van de favoriete ruimtefilm van je kind. De ideale finishing touch in een kinderkamer met ruimtethema? Dat zijn glow in the dark sterretjes aan de muur of op het plafond.

Prinsessen

Een heleboel kinderen zijn fan van prinsessen, of van mythische figuren die hierop lijken. Dit kan dus zeker een thema zijn voor de kamer. Laat meerdere prinsessen een rol spelen in de inrichting: ze komen immers in een heleboel films, sprookjes en verhalen voor. Maar het kan ook zo zijn dat je kind overduidelijk dol is op één specifieke prinses. Dan krijgt deze prinses natuurlijk alle aandacht in de kamer!

Sprookjes

Als je wat verder uitzoomt van het prinsessenthema, kom je in het meer algemene sprookjesthema terecht. Ook dit is een goede inspiratie voor de inrichting van de kamer! Creëer een sprookjesachtige sfeer met kastelen, ridderbedden en betoverende decoraties. Maar ook elfen, draken en magische wezens horen hier thuis. Neem bijvoorbeeld de Efteling als uitgangspunt bij de inrichting: hoe kun je zo’n sfeer thuis namaken? Er zijn zeker geschikte meubels en accessoires voor te vinden.

Superheld

Van Batman tot Superman: superhelden zijn razend populair. Genoeg reden dus om hier een thema van de maken, als je kind ervan houdt. Het wordt al gauw een stoere kamer, want superhelden zijn immers ook hartstikke stoer. Heeft je kind verkleedspullen, zoals een pak van de favoriete superheld? Geef dit dan ook meteen een centraal plekje in de kinderkamer, aan een mooi haakje aan de kast bijvoorbeeld. Zo kan je kind er altijd naar kijken – en zich inbeelden om zelf als superheld door de dag te gaan.

Stripfiguur

Naast superhelden zijn er ook stripfiguren. Mogelijk is je kind hier gek van: dan zijn de stripboeken vast niet aan te slepen. Richt de kamer naar wens in op basis van onderwerpen en elementen in het specifieke stripverhaal. Dit ziet er bij ieder stripverhaal weer anders uit natuurlijk. Maar avontuurlijk wordt zo’n kamer zeker!

Water

Met het thema water kun je meerdere kanten op. We denken meteen aan een tropisch thema, met zon, zee en strand. In zo’n kamer is het net alsof het elke dag mooi weer is. Heerlijk, toch? Boten passen ook bij dit thema, of het nu gaat om een zeilboot of een speedboot. Denk tevens aan details, zoals een anker. Maar je kunt ook gaan voor de onderwaterwereld als thema. Vissen, zeemeerminnen, koralen en schatten op de zeebodem: het hoort hier allemaal in thuis.

Sport

Is je kind sportief? Richt de kamer dan in volgens een sportthema. Je kunt het algemeen houden, door sportieve elementen met elkaar te combineren. Maar vaker hebben kinderen een duidelijke voorkeur voor een bepaalde sport. Denk aan voetbal, hockey of tennis. Hang posters op van je kinds favoriete spelers. Of hang juist medailles en andere prijzen op, zeker als je kind deze zelf heeft gewonnen. Ook mooi: sjaals of andere supporter items voor aan de muur of elders in de kamer. En beddengoed is er ook zeker van de favoriete club te vinden.

Bos

Ben je juist op zoek naar een wat rustiger thema? Misschien is het bos dan een uitgelezen optie. Hier staat groen ook weer centraal, wat een fijne kleur is om bij te ontspannen. Een beetje natuur om ons heen is goed! Breng de natuur naar binnen met boomdecoraties, of afbeeldingen van dieren en paddenstoelen. Misschien kun je zelfs een boomhut bouwen in de kamer, om een tof idee te geven.

Wereld

Wellicht is je kind geboeid door de wereld en (historische) reizen. Maak een wereldkaart op de muur. En voeg elementen toe die reizen en avontuur symboliseren, zoals vliegtuigen, boten en koffers. Zo kan je kind er alvast van dromen om straks de wereld te gaan verkennen – of dat nu samen met het gezin of in het verdere leven het geval is.

Je kind voelt zich helemaal thuis in de eigen kamer als het thema goed past. Denk hier zelf over na, maar betrek je kind er natuurlijk ook goed bij. Het kan zo zijn dat de interesses van je kind na een tijdje weer veranderen, maar daar kun je de kamer vaak ook weer prima op aanpassen. Maak er iets leuks en gezelligs van!

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)