Wat te doen als je betaaldatum wijzigt? geschreven door : Tineke van den Tillaart

betaaldatum

Ben je gewend om op elke maand op een vaste betaaldatum je loon te ontvangen? Dan pas je daar meestal je uitgavenpatroon op aan.

Maar als je bij een nieuwe werkgever per 4 weken uitbetaald krijgt in plaats van per maand, kun je het overzicht kwijtraken.
De meeste uitkeringen worden door de SVB en de UWV betaald rond de 25[SUP]e[/SUP] van de maand. Voor de WW-uitkering gelden andere data.
Als je voor 1 juli 2015 een WW-uitkering toegekend hebt gekregen, ontvang je deze eens per 4 weken.
Ben je na 1 juli 2015 werkloos geworden met recht op een WW-uitkering, dan wordt deze na afloop van de maand en na aanlevering van een inkomstenopgave uitbetaald. Dit betekent dat de huur bijvoorbeeld wordt afgeschreven voor de betaaldatum!

Hoe houd je overzicht over je financiën als de betaaldatum wijzigt?

Overzicht maken

  • [*]

Maak een overzicht van al je vaste maandelijkse uitgaven. Dit zijn de kosten voor: wonen, energie, water, gemeentelijke heffingen, zuiveringsheffing, verzekeringen. En abonnementen en aflossingen van leningen. Zet de datum van de maand waarop de bedragen worden afgeschreven er achter. Als je betalingen per kwartaal doet, kun je het gemiddelde bedrag per maand erbij zetten.

  • [*]

Maak een overzicht van al je variabele uitgaven per maand. Dit zijn de kosten voor de boodschappen, cadeautjes, persoonlijke verzorging, kleding, uitgaan en dergelijke.

  • [*]

Maak een overzicht van alle inkomsten die je gemiddeld per maand ontvangt. Dus reken hierbij ook de eventuele toeslagen. Of voorlopige teruggave van de inkomstenbelasting en op welke dag van de maand je ze ontvangt.

  • [*]

Bankrekening

Open een bankrekening voor de vaste lasten die vaak automatisch worden afgeschreven. En stort hier elke maand na ontvangst van het loon of de uitkering het bedrag op dat minimaal nodig is voor de betalingen. Als een rekening per kwartaal wordt geïncasseerd, kun je toch maandelijks het maandbedrag overmaken zodat er voldoende op staat als het wordt afgeboekt.

  • [*]

Zijn de inkomsten hoger dan de uitgaven, maak dan maandelijks automatisch een bedrag over op een spaarrekening. Zo bouw je een buffer opvoor onverwachte uitgaven, vakantie, vervanging inventaris of auto.

  • [*]

Met het geld dat overblijft op de betaalrekening kunnen de variabele uitgavenbetaald worden. Aan de hand van je overzicht kun je een budget vaststellen per uitgavepost. Om te voorkomen dat je aan het eind van de maand de boodschappen niet meer kunt betalen, kun je het bedrag voor de boodschappen voor 4 weken of voor een maand pinnen en verdelen over 4 (bij 4-wekenbetaling) of 5 (bij maandbetaling) enveloppen.

Een extra betaalrekening voor de vaste lasten brengt extra kosten met zich mee, maar als de vaste lasten op deze manier op tijd betaald kunnen worden geeft dat rust.

Hoe zorg jij ervoor dat de vaste lasten altijd afgeschreven kunnen worden?

Wil jij tips om inzicht in je financiële situatie en grip op je uitgaven te krijgen en meer geld over te houden, kijk dan op www.budgetcoachnieuwegein.nl

Tineke van den Tillaart
BudgetCoachNieuwegein

lees ook: Wat kun je doen als je rood staat? door Tineke van den Tillaart

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)