Galgo’s en ander “Spaans hondenspul”. Door Virgo62m

galgo's

Afgelopen zaterdag (09 april 2016) was ik aanwezig bij de aankomst van een hondentransport uit Spanje van Galgo’s.
Voor diegene die niet weten wat Galgo’s en Podenco’s zijn. Dit zijn hondenrassen (windhonden) die in Spanje als jacht en drijfhonden gebruikt worden. Als ze niet (meer) voor dat doel ingezet kunnen worden dan  wacht hen een akelig lot. Ze worden  gewoon al dan niet eerst verwond en dan gedumpt of vaak gruwelijk vermoord.
Nu ben ik vorig jaar via een vriendin van mij in contact gekomen met een groep mensen die zich dat lot van die honden aantrekken. En proberen ze de honden een beter leven na de jacht te geven. Niet alleen door ze maar klakkeloos naar Nederland te halen. Maar vooral proberen ze aldaar de mentaliteit en gedachtegang rondom deze problematiek aan te pakken.

Ikzelf ben er niet direct voor om “zielige” huisdieren klakkeloos naar Nederland te halen. Dat verandert niets aan de problemen in het land van herkomst. Maar aangezien deze groep mensen juist er voor gaat om de omstandigheden in Spanje aan te pakken draag ik dit initiatief wel een warm hart toe.

Het eerste transport Galgo’s

Terug naar zaterdag; De Nederlandse tak van dit gebeuren had een loterij georganiseerd om de Spaanse opvang te kunnen ondersteunen. Die vriendin van mij had in die loterij dus een paar prijzen gewonnen waarvan ze er ook 1 weer aan mij (overnachting in een B&B) heeft geschonken. Zijzelf had een prachtig schilderij gewonnen wat door 1 van de kopstukken van de Nederlandse tak (Marian Coenen) zelf geschilderd is. Ze moest dit uiteraard wel zelf op komen halen en ik werd gevraagd om haar te chaufferen. Dit doe ik uiteraard met veel plezier en wij dus op weg naar Oss.

Tegelijkertijd zou er dus zaterdag ook een eerste transport vanuit Spanje in Oss aankomen met een aantal honden die in Nederland en andere Europese landen geadopteerd zijn. Die moesten worden opgehaald door hun nieuwe baasjes.
Ook werd de opbrengst van de loterij aan de Spaanse afvaardiging symbolisch geschonken.
Al met al een spannende, gezellige en emotionele dag waar ook ik weer warm van werd. Het zijn heerlijke lieve energieke en soms ook getraumatiseerde honden maar allemaal met een prachtig karakter.

lees ook: vroeger was alles beter

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)