Wandelen maakt gelukkig

gelukkig

Van de zaken in het leven waar ik bijzonder gelukkig van kan worden, staat wandelen toch wel heel hoog op de ranglijst.
Keer op keer verbaast het me, hoe gelukkig je kan worden van de simpele beweging: zet de ene voet voor de andere voet. En altijd weer verbaasd het me, hoe ver je daar mee komt. Ver mag je letterlijk nemen. Gewoon in de betekenis van veel kilometers. Wandelen is zo heerlijk concreet.

Maakt de omgeving het verschil als je wandelt?

Je zou denken: je wordt toch gelukkiger van de ene voet voor de andere zetten, wanneer je dat doet in een fraai natuurgebied. Omringd door zachtkens ruisende berkenbomen op een zacht verend mostapijt. Dat moet toch gelukkiger maken dan een eindeloze straat met kantoorgebouwen en nergens schaduw?

Dat is wel een beetje waar, maar niet helemaal. Juist in zo’n saai gebied worden je ogen razendsnel getrokken naar alles wat anders is. Naar stapeltjes rommel, naar vogels die toch nog iets eetbaars lijken te vinden, naar dappere planten die dwars door alles heen, lekker staan te groeien.

Moet je altijd een andere route kiezen om van wandelen gelukkig te worden?

Je denkt: verandering van spijs doet eten en dat is zeker waar. Door overal en nergens te wandelen en door Lange Afstand Wandelingen te maken, ontdek je plekken waarvan je niet wist dat ze bestonden, en die zo lieflijk en mooi zijn.
Maar het is ook helemaal niet erg, om vaker hetzelfde te lopen.

De molenviergang

Vlak bij mijn woonplaats A kun je bijvoorbeeld de Molenviergang lopen. Een stevige tippel door de weilanden langs vier nog in werking zijnde molens. De molens ken ik uit de tijd dat ik projecten deed voor de bibliotheek. De wandeling erlangs heb ik verschillende keren gemaakt. Laatst liep ik een iets andere route dan ik eerder had gedaan, samen met een vriendin. Mooi dat we de ingang naar het pad niet konden vinden!
Toen het, met hulp van een vriendelijke fietser toch was gelukt, liepen we door de weilanden: de zon scheen, de koeien stonden buiten, de molens draaiden: kon het Hollandser? Nee.
Het maakte heel gelukkig.

lees ook eens facelift in de aanbieding

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)