Waarom je led spotjes moet hebben.

led

Iedereen weet inmiddels wel dat Led verlichting beter is. Maar weet jij wel waarom?

Vast niet, ik begon me er ook pas in  te verdiepen toen ik een paar gu10 led spot wilde aanschaffen voor de gang, waar een grote theaterspot hangt, die kilo’s stroom vreet

Wat betekent LED eigenlijk

Het woord LED staat namelijk voor “Light Emitting Diode”. Fijn denk je nu, nu wordt me alles duidelijk. NOT. Geneer je niet, ik moest ook me in de materie verdiepen, voor ik het snapte.

Het begon bij de gloeilamp

Tot  2017 – en dat is niet zo lang geleden – gebruikten we gloeilampen. Misschien heb je er nog wel eentje in je kast. Een gloeilamp heeft een gloeidraad, door middel van elektriciteit heel erg heet wordt, waardoor er licht vrijkomt. Dan wordt de gloeidraad natuurlijk ook warm, waardoor een groot deel van de energie verloren gaat in de vorm van warmte.
En dat is verspilling van energie.

De halogeenlamp

Die lamp werkte ongeveer een kwart zuiniger, maar wel nog steeds met een gloeidraad. Dus er werd nog steeds behoorlijk wat energie verspild.

De ledlamp

De Led-lamp heeft geen gloeidraad! Maar een chip  in de lamp die de stroom die door de lamp  geleidt omzet en in licht.  Daar heb je hem de Light emitting diode. Dit doet het op heel efficiënte manier, want er komt nauwelijks warmte bij vrij. En zo krijg je met een ledlamp van 3 watt even veel licht als met een halogeen lamp van 50 watt.
Dat is leuk voor je portemonnee.

Ook leuk voor je portemonnee

Wist je dat je ledlampen nauwelijks hoeft te vervangen. Bij de ouderwetse gloeilamp knalde er nog wel eens eentje kapot.  En dan had je natuurlijk weer niet de juiste lamp in huis…..
Een Ledspot zou in principe 10 jaar moeten meegaan, nou weet je, als het er acht zijn,word ik niet boos…

lees ook eens : Dubbel zo mooi met duurzame mode.

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)