Het toppunt van huichelachtigheid.

vuurwerk

Ik loop me er al een tijdje vreselijk over te verbazen: de vuurwerk verkopers.

Ze mogen dit jaar geen vuurwerk verkopen en dat valt, zeg maar niet helemaal lekker.
Ze gaan helemaal failliet. “Ik derf driekwart van mijn jaaromzet”, las ik ergens.

Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik, wanneer ik driekwart van mijn jaaromzet kon verdienen in drie weken, er ook de pest in zou hebben wanneer iemand me dat afpakte!
Reken maar van yes, en niet een klein beetje ook.

Beeld van vuurwerk verkoop bij stellen

Ik moest mijn beeld van de vuurwerkverkoper wel even bijstellen, moet ik je verzekeren. Ik had altijd begrepen dat vuurwerk verkocht werd door fietsenmakers en mensen met een kermisattractie, die in de winter niet veel verdienden. Die ook niet zoveel aan kerst en sinterklaas konden verdienen. Zo konden ze op het einde van het jaar toch nog een zakcentje bij elkaar sprokkelen.

Niets is minder waar dus. Wanneer je vuurwerk kan verkopen, loop je mooi binnen. Bijna je hele jaaromzet in drie weken! Dat is nog eens wat anders dan een ijskar, die het in vier maanden moet zien te halen!

Ik schakel wat de financiën betreft dus om, ik gun het de verkopers van harte. (stiekem kijk ik nog even om me heen… zou dochterlief niet met vuurwerkverkoper kunnen huwen?)

Vuurwerk vervuilt

Dan gebeurt het volgende: op tv verschijnt een vuurwerkverkoper. Naast het verlies van inkomen, heeft hij het volgende probleem: het al bestelde vuurwerk kan niet verkocht, dus moet het in de speciale vuurwerkbunker, maar die is al vol… wat moet hij met al dat vuurwerk?
Hij kan het moeilijk gaan afschieten, want dat is zo milieuvervuilend…
Gaande de week hoor ik dit argument vaker.

We kunnen eigenlijk niet anders dan het vuurwerk verkopen, vernietigen is te vervuilend.

Ik weet niet hoe het met jullie gaat lieve lezers, maar daar houdt al mijn begrip volkomen op.
Het hindert kennelijk niks dat we ieder jaar een week lang de grootst mogelijke vervuiling de lucht in jagen, zolang de vuurwerkverkopers hun geld maar krijgen. Als dat niet het toppunt van huichelachtig is. Is daar misschien een prijs voor te bedenken een soort van loden Loekie of liegbeest van het jaar?

Hoe zullen we hem noemen? Wie verzint iets leuks?

lees ook eens: 68 miljoen euro aan vuurwerk uitgegeven, waar komt dat geld vandaan

like Like
LikeLove
2
11 antwoorden
 1. Sherry
  Sherry zegt:

  Ik zeg een algehele verbod op vuurwerk. Ik schrik me kapot. Mensen maken er misbruik van. De staat mag dan de winkeliers betalen die failliet gaan of niets anders kunnen verkopen.

  Beantwoorden
 2. Manon
  Manon zegt:

  Ik ben echt een big spender, maar ik kan er met mijn hoofd NIET bij dat je voor zoveel geld alles de lucht in schiet. Zoveel geld. Voor wat? Kleurtjes in de lucht?

  Beantwoorden
 3. corrina wassenaar
  corrina wassenaar zegt:

  Veel ondernemers missen inkomsten. Het is een zwaar jaar en moeilijke tijd. maar ik denk dat na corona het niet zo gek is om per stad 1 mooi vuurwerk moment te doen. Dat zorgt voor minder opnames vuurwerk ongelukken en rotzooi enz

  Beantwoorden
 4. Tessa
  Tessa zegt:

  Ik moet wel lachen om deze zin: Hij kan het moeilijk gaan afschieten, want dat is zo milieuvervuilend
  Dus als consumenten het afschieten is het niet vervuilend HaHaHa

  Beantwoorden
 5. Lydiablogt
  Lydiablogt zegt:

  Heel veel ondernemers en werknemers lopen dit jaar inkomsten mis en moeten het met een vastgesteld bedrag doen.. dus ook deze jongens. De tozo trofee dan? Opgeleukt als bommetje. Over de vraag wat er mee te doen kan t net als drugsvangsten. Hoppetee weg ermee 🤪

  Beantwoorden
 6. Deborah
  Deborah zegt:

  Het vuurwerk afsteken heb ik nooit begrepen. De herrie, de rommel, de rook… Van mij had het jaren terug al afgeschaft mogen worden.
  Kan mij uiteraard wel voorstellen dat als dit je inkomen is, het totaal niet tof is, wanneer er een maand voor de verkoop meegedeeld wordt dat het hele “feest” niet door kan gaan. Zowel voor de liefhebber die er het hele jaar door voor gespaard heeft maar zeker ook voor de verkopers. Het is in jouw ogen huichelarij, maar het is wel hun inkomen… Draai de rollen eens om, en ze zullen jou je inkomen afnemen om wat voor (geldige) reden dan ook…. Een lastige situatie.

  Beantwoorden
 7. Amina
  Amina zegt:

  Ik zou het echt fantastisch vinden als er voortaan een particulier vuurwerkverbod komt (zo vervuilend en ook voor die arme beestjes) en dat het georganiseerd op een plek op gemeente-niveau wordt geregeld. En hier wordt elke avond sinds augustus al vuurwerk afgestoken. Elke keer als het donker is, zodat je niet kan zien wie het doet. Echt zo asociaal…

  Beantwoorden
 8. henk
  henk zegt:

  De ‘verbeter de wereld begin bij een ander trofee’? Maar vraag blijft natuurlijk wel; waar moet hij het vuurwerk veilig opslaan? Geen idee hoe lang je vuurwerk veilig kunt bewaren.

  Beantwoorden
 9. lodi
  lodi zegt:

  Ik hoorde het ook en ben sowieso een beetje lamgeslagen door mensen die zich zelf momenteel verschrikkelijk zielig vinden, mensen denken echt niet aan anderen daar komiek steeds meer achter.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)