68 Miljoen euro  aan vuurwerk uitgegeven, waar komt dat geld vandaan?

geld

Iedereen roept: o jeminee, 68 miljoen euro  wat zonde toch  van al dat geld dat de lucht in wordt  ingeschoten.
Ik roep dat  ook. Ik geef dat ik meteen toe.
Maar laten we eens kijken: Er is 68 miljoen  euro uitgegeven aan vuurwerk en we wonen hier in Nederland met 17 miljoen mensen.

Deel 68 door 17 en wat krijg je? Juist 4. Dus per persoon geven we maar 4 euro uit….Dat is heel weinig. Dat heb ik zo in mijn portemonnee zitten.

Maar wacht even 3 miljoen mensen is boven de 65 jaar. Laat ik er nu even van uit gaan dat die geen zin meer hebben om vuurwerk. Daarmee brengen we het aantal vuurwerk afstekers op 14 miljoen.

We gaan weer even naar de uitgegeven 68 miljoen euro. Nu delen we door 14 en nu komen we op 4,85.
Nog steeds een bedrag waar ik niet van omval: in een boekhandel geef ik meer geld uit.
Hoho, ik hoor het jullie zeggen: er zijn ook kleine kinderen in Nederland, die geven ook geen geld uit aan vuurwerk. Klopt helemaal.

Het aantal kinderen onder tot 10 jaar (  oké, ik zie echt jochies van 8 met rotjes rondwandelen, maar 8 jaar staat niet in de statistieken ) is 1, 8 miljoen. Laten we er voor het gemak 2 miljoen van maken.
Dan komen we dus op 12 miljoen mensen die voor 68 miljoen euro vuurwerk kopen.
Nu geven we 5,70 euro de man uit aan vuurwerk.

Hoeveel geld geven we nu per gezin uit?

Voor een gemiddeld gezin van man, vrouw en twee kinderen is dat  €22, 80.  Jarenlang kochten wij bij mij thuis voor ongeveer 20 euro aan vuurwerk….

Nu ik de cijfers zo op een rijtje heb, kantelt mijn beeld. Achtenzestig miljoen euro  is idioot veel geld. Maar het is op te brengen als iedereen tussen de 10 en 65 jaar €5,70 uitgeeft.
Dat is helemaal niet zo veel …. Eigenlijk krijg ik nu een heel ander beeld. Wat we op halen bij acties om kinderen te redden van hongersnood en oorlogsgeweld, is veel en veel te weinig!

Als we met z’n allen er zeg, 6 euro voor over hebben om gewoon in rook op te laten gaan, te verknallen zeg maar, dan mogen we er met zijn allen toch wel 12 euro voor over hebben om kinderen voor de hongerdood te behoeden?

Ik vraag het maar….

lees ook: Hebzucht, wat heb je eraan

like Like
LikeLove
2
13 antwoorden
 1. Cynthia
  Cynthia zegt:

  Mooie conclusie! Wij halen geen vuurwerk. Er wordt genoeg in de lucht geschoten om lekker naar te kijken. Ik besteed die 6 euro wel aan dat goede doel…of aan een pak luiers! ;)

  Beantwoorden
 2. Alex
  Alex zegt:

  Grappig hoe je het gemiddelde per huishouden uiteengezet en berekend hebt! Mooi idee inderdaad om het naar een goed doel over te boeken i.p.v. het de lucht in te schieten.

  Beantwoorden
 3. Bryan
  Bryan zegt:

  Ik vond 4 euro toch al redelijk veel. Voor iets waar je uiteindelijk niet om vraagt. Want moet echt elke stad of gemeente vuurwerk in de lucht schieten? Van mij niet hoor. Heel mooi idee voor dat goed doel! Sta ik gelijk achter!

  Beantwoorden
 4. Melissa
  Melissa zegt:

  Ik doe nooit aan vuurwerk, hou niet van. Deze dagen kom ik het liefst ook niet buiten. Maar ken mensen die hele jaar voor sparen en in Duitslands voor 400/500 euro kopen. Moet zelf niet aan denken. Zonde van je geld

  Beantwoorden
 5. Mascha
  Mascha zegt:

  Dit artikel eindigde even iets anders dan ik had verwacht. en dat vind ik geweldig. Wat een mooie rekensom als je het zo doet.
  Ik vind stiekem dat we vuurwerk mogen verbeiden. in mijn hele leven denk ik die 5.80 uitgegeven aan vuurwerk en ik ben 26. Dus ja
  ik ben misschien ook niet de goede maatstaaf.

  Beantwoorden
 6. Emmy
  Emmy zegt:

  Dat is inderdaad een simpel rekensommetje en zeer zeker de moeite van het delen waard moeten zijn. Ben het helemaal met je eens. Als ik hier de afgelopen dagen met verwondering naar buiten kijk en al die strakke gezichten zie tijdens het irritante geklap en gefluit, vraag ik me oprecht af of er ook maar 1 persoon tussen zit die er echt gelukkig van wordt. Ik zie het niet :wacko:

  Beantwoorden
  • Felice Veenman
   Felice Veenman zegt:

   misschien is dat wel het aller akeligst: wanneer je je geld in rook laat opgaan , maar je hebt nog plezier aan de knal en de sterren, dan is er nog wat, zeg maar waar voor je geld. Maar als je zelfs het afsteken niet meer leuk vind..)

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)