Vrouwen en het klimaat

energiezuinig

Vrouwen las ik net, zijn bereid om meer te doen om energiezuinig te zijn dan mannen.
Ben jij verbaasd? Ikke niet.

Vrouwen zijn getraind in schaamte, het is ze voor de conceptie al met de paplepel ingegoten. Vrouwen zijn in staat na een verkrachting te denken: ”ja, maar ik had ook…” In plaats van “waar is de heggeschaar??”
Dus nogal wiedes dat wij meer over hebben voor het klimaat, wij zijn gewoon enorm goed in zaken als vliegschaamte en vleesschaamte. En als ze daar straks de drogerschaamte bij verzinnen dan hangen wij de was weer massaal op een rekje. Geen probleem, nog beter voor je wasgoed ook.

energiezuinige mannen?

Hoewel er mannen zijn, die een papadag hebben van hun werk, is kinderen opvoeden nog altijd grotendeels een vrouwen zaak. Moeders weten dat we de aarde niet hebben geërfd, maar haar in bruikleen hebben voor onze kinderen.
Als we om die aarde netjes terug te moeten geven, wat vaker moeten fietsen, dan doen we dat toch?
Die doorwaakte nachten toen ze drie maanden waren, waren veel erger.


Mannen hebben dat minder, dat geeft niet, mannen hebben ook hele leuke dingen. Maar zorg voor het milieu zit er niet an, laat staan enenrgiezuinigheid. Nu hebben we nog maar akelig kort om van het milieu nog wat te maken, voor het echt genadeloos mis gaat. Die mannen omturnen, dat gaat niet meer lukken.

Dat zou helemaal geen probleem hoeven te zijn, ware het niet dat 70% van de beleidsmakers man zijn…zonder vlieg, vlees en droger schaamte.
Je ziet waar het fout gaat

Gelukkig  dat Women’s Forum, officieel Women’s Forum for the Economy & Society, in 2005 opgericht door onder meer invloedrijke Franse feministische zakenvrouwen een call to action laat uitgaan.
hou  #SheCovery in de gaten en begin thuis een energiezuinig beleid in te voeren. Een beleid van lichten uit, geen water verspillen en de verwarming 2 graden lager. Voor alle gezinsleden, ja echt: allemaal!

like Like
Like
1
11 antwoorden
 1. Melanie Hoogvliet
  Melanie Hoogvliet zegt:

  Wij zijn best wel bezig om zo energiezuinig mogelijk te leven. Boven hebben wij nooit de verwarming aan, een droger hebben we niet, we hebben sinds kort zonnepanelen, we gaan vanaf feb koken op electra, we hebben onze tuin groener gemaakt dit was alleen steen, we scheiden ons afval en zo kan ik nog wel even doorgaan. Allemaal kleine dingetjes die samen toch best wel wat invloed hebben op onze aarde.

  Beantwoorden
 2. rachel
  rachel zegt:

  zowel mijn man en ik zijn beide niet zo van het besparen of milieu dingetjes. helemaal verkeerd, ik weet, maar ik ben de gadget freak en hij is veel met pokemon bezig haha

  Beantwoorden
 3. Amina
  Amina zegt:

  Ik heb een man die heel erg bezig is met gadgets in huis om energie te besparen, spaarlampen, lampenapps, die zonnepanelen heel mooi vindt ook en meedoet met het scheiden van afval. Ik moet soms alleen wat lichtjes achter hem uitdoen. Ik ben heel blij dat hij er zich goed bewust van is :good:

  Beantwoorden
 4. Rory
  Rory zegt:

  Brrr, van het woord ‘papadag’ krijg ik kriebels. Mijn vorige collega zei altijd dat als iemand het had over ‘oppassen’ dat het niet kon. Een vader past niet op, net zo min als de moeder. Het zijn je kinderen. Maar dat terzijde. Als ik nu hoor dat de wasdroger in de ban moet dan laat ik dat heus wel op mijzelf inwerken, maar no way dat ik dan alles weer op een rekje ga ophangen (dat gezegd hebbende droog ik alles op rekjes, alleen de handdoeken en het beddengoed gaan in de droger).

  Beantwoorden
 5. Frederique
  Frederique zegt:

  Ah ja ik heb zo’n tiener-man in huis die het concept van lichtknoppen totaal niet snapt. Ik ben thuis dan ook van de energiebrigade. (Mannen hebben dat minder, dat geeft niet, mannen hebben ook hele leuke dingen. <— nou ben ik wel benieuwd hè, wat zijn die leuke dingen?)

  Beantwoorden
 6. Tessa
  Tessa zegt:

  Ik probeer ook zo energiezuinig te leven: kachel niet hoger dan 20 graden (tenzij het vriest), alleen lampen aan in de kamers waar ik ben. Van vliegschaamte heb ik dan weer geen last, omdat ik maar om het jaar een vliegvakantie boek. Het andere jaar ga ik met de trein naar Engeland

  Beantwoorden
 7. Nicole Orriëns
  Nicole Orriëns zegt:

  Ik vind het dan weer bijzonder dat er gekeken is naar de verschillen tussen mannen en vrouwen als het gaat om klimaat. Wat is daar relevant aan?

  Beantwoorden
  • Felice Veenman
   Felice Veenman zegt:

   wanneer je weet dat verschillende groepen op verschillende manieren reageren, kan je daar rekening mee houden, beleid op maken. Dat lijkt mij zo eenvoudig als de som van 2+2.
   En er is nu eenmaal verschil tussen mannen en vrouwen, al is hetmaar dat veel vrouwen thuis zitten met de kinderen en de mannen werken…

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)