Vrouwe Justitia is voor iedereen gelijk…

vrouwe justitia

Waarom draagt Vrouwe Justitia een blinddoek? Juist zodat zij niet kan zien voor wie zij het recht afweegt. Want voor Vrouwe Justitia zijn we allemaal gelijk.

Soms is dat niet zo leuk. Want als ik een bekeuring krijg van €100, 00 omdat ik net ff te hard rijdt, dan treft mij dat zeker te weten veel harder dan de CEO van Phillips. Want die heeft veel meer op zijn bankrekening staan dan ik…

 Ik kan ook blij worden van de blinddoek van Vrouwe Justitia.

Maar wanneer ik de plannen van mijnheer Dijkhof hoor, dan ben ik ineens weer zo blij met die blinddoek… Mijn heer Dijkhof stelde namelijk vrolijk voor om criminaliteit in sommige wijken twee keer zo hard te bestraffen als in andere wijken.

Dus als jij een winkeldiefstal pleegt en je komt uit wijk A, dan krijg je meer straf dan wanneer je precies even veel steelt, bij precies dezelfde winkel, maar je woont toevallig in wijk B….

Wat ik niet begrijp is dat niet iedereen te hoop liep, om zijn vertrek uit de politiek te eisen. Demonstraties, vragen in de kamer, debatten in talkshows…You know…the works. Een politicus die pleit voor rechtsongelijkheid…Hoe haalt de man het in zijn hersens. Pardon: zijn hoofd.

De Trias politica

Kennelijk heeft de heer Dijkhof nog nooit van de Trias Politica gehoord ?  De scheiding der machten? De wetgevende macht, die wetten opstelt, de uitvoerende macht, die het bestuur van het land vorm geeft, door die wetten uit te voeren. En tenslotte de rechterlijke macht, die deze uitvoering toetst aan de wet. Het is een oud en beproefd Grieks recept. Het zorgt ervoor dat alle machten die nodig zijn voor goed landsbestuur elkaar toetsen en in evenwicht houden.

Mijnheer Dijkhof is fractievoorzitter. Hij is dus deel van de uitvoerende macht. Hij mag plannen bedenken om ons land nog beter en welvarender te maken. Maar hij heeft niks te maken met de rechterlijke macht. Gezien het feit dat hij Vrouwe Justitia van haar blinddoek wil beroven, is dat misschien maar goed ook.

lees ook : Trots

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)